Nagyon rossz hírt közölt a covid-vakcina gyártója, amely sokkolta a világot
Globál

Nagyon rossz hírt közölt a covid-vakcina gyártója, amely sokkolta a világot

Portfolio
A Novavax csütörtökön jelentősen csökkentette a 2024-re vonatkozó bevételi előrejelzését, mivel a Covid-19 vakcina eladásai várhatóan alacsonyabbak lesznek. A vállalat frissített vakcinája, amely a JN.1 változatot célozza meg az őszi szezonban, nem hozta meg a remélt áttörést.

A vakcinagyártó jelezte, most már csak 275 és 375 millió dollár közötti termékértékesítésre számít az év során, szemben a korábbi 400 és 600 millió dollár közötti előrejelzéssel.

A Novavax az amerikai és európai szabályozó hatóságoktól is engedélyt kért az őszi szezonra szánt Covid-oltására. Azonban nehézségekbe ütközött fehérjealapú koronavírus-vakcináinak értékesítése terén, így nem tudott jelentős piaci részesedést szerezni olyan kulcsszereplők mellett, mint a Pfizer-BioNTech és a Moderna.

A Novavax ráadásul 700-800 millió dollárra csökkentette teljes éves bevételvárakozását, szemben az eredeti 970 millió és 1,17 milliárd dolláros előrejelzésével.

A második negyedévben elért összbevétel 415,5 millió dollár volt, amely alacsonyabb volt az elemzői várakozásoknál. A részvényenkénti profit is elmaradt az elemzői várakozásoktól: mindössze 99 cent volt az elemzők által várt 1,64 dollárral szemben.

A Novavax 2023 márciusában sokkolta a befektetőit, amikor bejelentette, kétségessé vált a további működése, miután zuhan az oltások iránti kereslet. A Novavax menedzsmentje akkor ígéretet tett arra, minden lehetőséget megvizsgál a túlélés érdekében, legyen szó akár partnerségekről vagy licenszmegállapodásokról.

Ennek a törekvésnek az eredményeként született meg idén májusban az a megállapodás, amelynek értelmében több milliárd dolláros szerződést kötött a Sanofi gyógyszergyártóval. A megállapodás keretében 2024-től kezdődően közösen fogják piacra dobni a Novavax Covid-19 elleni vakcináját, valamint együtt dolgoznak az új koronavírus és influenza elleni kombinált oltások fejlesztésén.

A befektetők kitörő örömmel fogadták a hírt, a Novavax árfolyama egészen 24 dollár közelébe száguld, ezt követően viszont jelentős árfolyamkorrekció zajlott le. A Novavax árfolyama több mint 4 százalékot erősödött a szerdai záráshoz képest, míg az idei évet figyelembe véve több mint duplájára nőtt a cég árfolyama.

Novavax0808

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Matthias Bein/picture alliance via Getty Images

HitelesAndrás

Milák Kristóf és a pénzügyek

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Milák Kristóf és a pénzügyek Utóbbi hetekben/hónapokban sok cikk jelent meg, hogy Kristóf nem ad bele mindent, nem edz úgy, ahogy egy olimpiára \"ill

Holdblog

Mentőöv az olajban fuldokló országnak

Egy buszsofőrből diktátorrá lett politikus és rezsimje szétloptak egy országot - írta keddi anyagunkban Zentai Péter, Zentuccio a venezuelai helyzetről. Most Venezuela gazdasági problémáival f

Holdblog

Nem az az arany, ami fénylik

Kezdjük szemantikával: az arany nem egyenlő a menekülőeszközzel. Az csak egy funkciója a sok közül, ami gyakran működik, néha meg nem. Persze ha valaki se... The post Nem az az arany, ami fény

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Miközben nagyon gyorsan terjed a fertőző betegség Magyarországon, kellemetlen hír érkezett a felnőtteknek szánt vakcináról

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
gyermekbénulás vakcina oltás who gáza háború