Kutatók ezzel az elképesztő módszerrel tennék lakhatóvá a Marsot
Globál

Kutatók ezzel az elképesztő módszerrel tennék lakhatóvá a Marsot

Portfolio
A jövőbeli, embereket is szállító Mars-expedíciókra készülve sokat foglalkoztatja a tudósokat a bolygó lehetséges terraformálása. A Chicagó-i Egyetem kutatói egy új ötlettel álltak elő a probléma megoldására: javaslatuk szerint apró vas- és alumíniumforgácsot juttatnának a Mars légkörébe, amellyel az élethez megfelelő hőmérsékletűvé tehetnék a fagyos égitestet - számolt be a New Scientist.

A Mars jelenlegi állapotában nem alkalmas az általunk ismert élet fenntartására. A legnagyobb probléma a bolygóval kapcsolatban, hogy a felszíni hőmérséklete átlagosan -65 °C körül mozog, ami túl hideg ahhoz, hogy folyékony víz létezzen rajta.

Edwin Kite, az illinois-i Chicagói Egyetem munkatársa és kollégái szerint a megoldás kulcsa az atmoszférába juttatott vas- és alumíniumreszelékben rejlik. Az apró - mindössze 9 mikrométerszer 160 nanométeres - részecskéket porfelhők formájában juttatnánk a Mars légkörébe.

A szakértők szerint ezzel a beavatkozással, néhány hónap vagy egy évtized alatt akár 30 celsius-fokkal is melegebbé tehetnék a bolygót.

Az intervallum hossza a forgács felszabadításának gyorsaságától függ.

A vas- és alumíniumdarabkákat a szél szállítaná fel a Mars felszínéről a felső légkörbe, ahol körülbelül egy évtizedig maradnának, és képesek lennének megtartani a bolygó felszínről érkező hőt, miközben átengednék a napfényt.

Kite és csapata modellezte, hogy hogyan reagálna a fény a légkörben lévő fém-részecskékre, majd éghajlati szimulációkat is készítettek.

Az eredményeik szerint a módszerrel el lehetne érni, hogy a bolygó egyes melegebb területein folyékony víz jelenjen meg. Emellett pedig oxigéntermelő baktériumok is életben maradhatnának.

A kutatók számára jelenleg nem ismert a technika összes hatása, valamint az is nagy kihívást jelent, hogy képesek-e helyben, a Marson bányászva hozzájutni a szükséges fémekhez. Ezek ellenére azonban Kite szerint a módszerük még mindig hatékonyabb lenne, mint bármely korábban javasolt terraformálási technika.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Egy természetes kísérlet

Olvasom. 2016. november 8-án India egy rendkívül merész kormányzati intézkedésbe fogott: a Modi-kormány azonnali hatállyal betiltotta a forgalomban lévő 500 és 1000 rúpiás bankjegyek használ

Holdblog

Mentőöv az olajban fuldokló országnak

Egy buszsofőrből diktátorrá lett politikus és rezsimje szétloptak egy országot - írta keddi anyagunkban Zentai Péter, Zentuccio a venezuelai helyzetről. Most Venezuela gazdasági problémáival f

Holdblog

Nem az az arany, ami fénylik

Kezdjük szemantikával: az arany nem egyenlő a menekülőeszközzel. Az csak egy funkciója a sok közül, ami gyakran működik, néha meg nem. Persze ha valaki se... The post Nem az az arany, ami fény

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Tényleg összeomlásra számít a világ egyik leggazdagabb embere? És érdemes rá hallgatni?

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Carles Puigdemont