Lefülelték az amerikai hatóságok a Donald Trump elleni merénylet előkészítését – Idegen hatalom sejlik fel a háttérben
Globál

Lefülelték az amerikai hatóságok a Donald Trump elleni merénylet előkészítését – Idegen hatalom sejlik fel a háttérben

Portfolio
Az amerikai igazságügyi minisztérium kedden bejelentette, hogy vádat emeltek egy pakisztáni állampolgár, Aszif Merchant ellen, aki iráni kapcsolatokkal rendelkezik. Azzal vádolják, hogy összeesküvést szőtt amerikai kormánytisztviselők meggyilkolására, köztük Donald Trump volt elnök ellen is – közölte a CNBC.

Merchantot még július 12-én tartóztatták le Texasban, mielőtt bármilyen támadást végrehajthatott volna. Az NBC News értesülései szerint egy magas rangú bűnüldözési forrás megerősítette, hogy Trump volt az egyik potenciális célpontja a tervezett merényletnek.

Egy nappal Merchant letartóztatása után Trump majdnem áldozatául esett egy másik merényletkísérletnek.

Akkor egy elnökválasztási kampánygyűlésen Pennsylvania államban egy közeli háztetőről rálőttek a republikánus jelöltre, miközben ő a színpadon beszélt.

A bűnüldöző szervek tisztviselői nem hiszik, hogy Merchant állítólagos összeesküvése kapcsolatban állna a pennsylvaniai nagygyűlésen történt lövöldözéssel. Az NBC jelentése szerint Trump titkosszolgálati védelmét már korábban megnövelték. Merrick Garland igazságügyi miniszter sajtóközleményében hangsúlyozta a kísérlettel kapcsolatban:

Az igazságügyi minisztérium évek óta dolgozik azon, hogy fellépjen Irán szemtelen és kérlelhetetlen erőfeszítései ellen, amelyek célja az amerikai közhivatalnokok elleni megtorlás az iráni tábornok, Szolejmani meggyilkolása miatt.

Kászem Szolejmani iráni tábornokot 2020 januárjában ölték meg egy amerikai dróncsapás során Bagdadban. A 46 éves Merchant legalább április óta szervezte a kormánytisztviselők meggyilkolására irányuló összeesküvést – derül ki az igazságügyi minisztérium büntetőjogi dokumentumából. Merchant Iránban volt, majd az Egyesült Államokba repült, ahol kapcsolatba lépett egy meg nem nevezett személlyel. Úgy gondolta, ez a személy segíthet neki tervének végrehajtásában. A feltételezése azonban tévesnek bizonyult, mivel az jelentette Merchantot a bűnüldöző szerveknek és bizalmas forrássá vált.

A címlapképen egy demonstráló Kászim Szolejmani képét tartja a magasba. Címlapkép forrása: Morteza Nikoubazl/NurPhoto via Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
„Menjetek haza!” – Pattanásig feszült a helyzet Európa egyik legnépszerűbb turistaparadicsomában
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
esz-Szinvar a Hamász új vezetője