Bejelentette Kamala Harris, ki lehet az Egyesült Államok következő alelnöke
Globál

Bejelentette Kamala Harris, ki lehet az Egyesült Államok következő alelnöke

Portfolio
Kamala Harris demokrata elnökjelölt kedden bejelentette, hogy Tim Walz minnesotai kormányzót kérte fel alelnökjelöltnek - írja a CNN az alelnök döntéséről tudomással bíró forrásokra hivatkozva.

Hosszas találgatás és várakozás után kiderült, hogy Kamala Harris demokrata elnökjelölt Tim Walz minnesotai kormányzót választotta alelnökjelöltnek. A 60 éves politikus esélye a pozícióra az utóbbi napokban lőtt ki igazán, kezdetben ugyanis jóval valószínűbbnek tűnt, hogy Harris Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzót vagy Mark Kelly arizonai szenátort választja.

Értesülések szerint a párt progresszív szárnya és a kongresszusi képviselők egy része erősen lobbizott Harrisnél,

hogy a minnesotai kormányzót válassza alelnökéül. A korábbi tartalékos katona, középiskolai tanár és futballedző, ám országosan kevésbé ismert Walz azzal hívta fel magára a Harris-kampány és a média figyelmét, hogy az utóbbi hetekben kitartóan kritizálta Donald Trumpot és alelnökjelöltjét, J. D. Vance-t, őket és politikájukat "furcsának" bélyegezve.

"Középnyugati apuka"

Walz 2019 óta Minnesota kormányzója, jelenleg második ciklusát tölti, és a demokrata kormányzókat tömörítő szervezet elnöke. Ezelőtt 12 évig képviselte az állam vidéki, republikánusok által dominált 1. kongresszusi körzetét, hivatali idejében pedig főként mezőgazdasági és katonai ügyekkel foglalkozott. Kezdetben fegyvertartáspárti álláspontot képviselt, ám a 2018-as parklandi iskolai lövöldözés megváltoztatta a véleményét, és kormányzóként aláírt több fegyvervásárlást korlátozó intézkedést (háttérvizsgálat, veszélyes fegyverbirtoklók nyilvántartása).

2022 óta, amikor a demokraták elnyerték a törvényhozási többséget is Minnesotában,

több jóléti intézkedést is aláírt az államban,

mint például ingyenes ebédet biztosítottak az iskolásoknak, kiterjesztették az állami egészségbiztosítást, és fokozott védelem alá vették a munkavállalók szakszervezeti szerveződését. Emellett törvénybe iktatták az abortuszhoz való hozzáférést, növelték a transzneműek jogainak védelmét, továbbá legalizálták a marihuánát. Egyes progresszív politikusok követendő példaként dicsérték ezeket az intézkedéseket.

Munkájáról Walz 2023-ban úgy fogalmazott,

Együtt nem csak azt mutatjuk meg a minnesotaiaknak, hogy mire vagyunk képesek az ígéreteink teljesítésében. Megmutatjuk az egész amerikai népnek, hogy mennyi ígéret rejlik abban a progresszív jövőképben, amelyet oly sokan vallanak.

A CNN szerint Walz alelnökjelöltsége a republikánusokat kellemes meglepetésként érte.

"Tim Walz még csak nem is szerepel a félelemmérőn" - idéznek egy minnesotai republikánus stratégát, aki a bejelentés előtt azt mondta, a republikánusok jobban aggódtak Mark Kelly arizonai szenátor vagy Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzó miatt, hiszen mindkettejük kulcsfontosságú csatatérállamból származik, és jóval mérsékeltebb politikusnak számítanak.

A szerény körülmények közül származó Walz – ahogy a FiveThirtyEight újságírója kiemeli – az első olyan demokrata elnök- vagy alelnökjelölt 1980 óta, aki nem járt jogi egyetemre.

A minnesotai kormányzó kiválasztása egyúttal azt jelenti, hogy

mind Trump, mind Harris kampánya középnyugati, a rozsdaövezeti szavazókat célba vevő alelnökjelölttel vág neki a november 5-i voksolásnak,

hiszen J. D. Vance Ohio állam szenátora.

A Politico riportere szerint Walz választása valószínűleg azt mutatja, hogy Harris bízik a saját győzelmében, ezért nem döntött végül a győzelemhez szinte elengedhetetlen billegő állambeli Josh Shapiro mellett. A pennsylvaniai kormányzó az elektori matekban nagyobb segítséget nyújthatott volna Walznál, bár korábbi, határozottan Izrael-párti kiállásával megoszthatta volna a párt bázisát, ráadásul az állítólagos személyes ambíciói és a tanácsadóját érintő szexuális bántalmazási vádak sem a malmára hajtották a vizet. Egyszóval a minnesotai kormányzó kockázatmentesebb választásnak tűnhetett Shapirónál.

Donald Trump kampányszóvivője úgy reagált Walz alelnökjelöltségére, hogy "nem meglepő, hogy a San Franciscó-i liberális Kamala Harris a nyugati partot mímelő Tim Walzot akarja jelöltjének", mivel Walz kormányzóként szerintük Kaliforniát próbált csinálni a középnyugati államból.

Kamala Harrishez hasonlóan Tim Walz is egy veszélyesen liberális szélsőséges, és a Harris-Walz-féle kaliforniai álom minden amerikai rémálma

- közölte a Trump-kampány.

Címlapkép forrása: Jim Vondruska/Getty Images

Holdblog

Egyenlő számban a rajtnál

Most, amikor a nemzetközi sportéletet az a kérdés uralja, hogy mitől számít valaki férfinak vagy nőnek, külön pikantériája van az e heti ábránknak. A párizsi... The post Egyenlő számban a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
„Menjetek haza!” – Pattanásig feszült a helyzet Európa egyik legnépszerűbb turistaparadicsomában
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
openai-tiktok-bytedance-mesterséges-intelligencia-technológia-alkalmazás