Új felmérés érkezett: így állította feje tetejére az elnökválasztási versenyt Kamala Harris
Globál

Új felmérés érkezett: így állította feje tetejére az elnökválasztási versenyt Kamala Harris

Portfolio
A CBS News YouGov által készített felmérése szerint a demokraták várható elnökjelöltje, Kamala Harris alelnök annak köszönheti, hogy Joe Bidennél szorosabbá tette a Donald Trump elleni versenyfutást, hogy két héttel ezelőtti színre lépésével aktivizálta a párt fiatal és afroamerikai szimpatizánsait. Emellett a nők körében is uralkodó az a nézet, miszerint Harris jobban képviselné az érdekeiket.

A CBS azt írja, Kamala Harris jelenleg 1 százalékpontos előnnyel rendelkezik a republikánus Donald Trumppal szemben országos szinten. Ez a statisztikai hibahatáron belüli, hajszálnyi különbség azonban azt is jelenti, hogy

a demokraták jelöltje 2024-ben első alkalommal áll az élen a CBS/YouGov által végrehajtott kutatások alapján.

Joe Biden amerikai elnök 5 pontos hátránnyal küzdött, amikor július 21-én kiszállt a versenyből.

Az alelnök a fekete biztos szavazók 81%-ának támogatására számíthat, ami 8 százalékponttal több, mint Biden július 18-én mért eredménye ebben a csoportban. Harris emellett a nők körében is javított, míg a férfiak körében nagyjából ugyanolyan támogatottsággal rendelkezik, mint Biden. A női szavazók 70%-a gondolja, hogy Harris politikája az ő érdekeiket szolgálja, míg Trumpról csak 43% mondja ugyanezt, ami fontosnak bizonyulhat az abortuszjogot középpontba állító elnökválasztási kampány idején.

Ennek ellenére fontos kiemelni, hogy

Harris jelenleg mért támogatottsága így is elmarad Biden 2020-as elnökválasztási eredményétől,

akár a feketék, de kiváltképp a latinók körében. Utóbbi csoportban ez alapján csupán 52%-47%-re vezet Harris, ami évtizedek óta nem látott, rekordmagas hispán támogatást jelentene a republikánus elnökjelölt, Donald Trump számára.

Ám a legtöbb demokrata szavazó, és a választók közel fele azt állítja, hogy Harris motiváltabbá teszi őket a szavazásra. Ennek ellenhatásaként azonban a Trump-szavazók körülbelül egyharmada szintén motiváltabbá vált.

Harrist Bidennél jóval alkalmasabbnak látják az amerikaiak az elnöki tisztségre, már ami a szellemi és kognitív rátermettségét illeti.

A regisztrált szavazók közel kétharmada (64%) vélekedik úgy, hogy a demokrata alelnök szellemileg alkalmas a hivatal betöltésére, miközben Trumpról csak felük gondolja ezt (51%). Harris emellett lepipálja Trumpot az energikus és céltudatos választói benyomások terén (Biden ezekben Trump mögött kullogott), a hozzáértést tekintve nagyjából egy szinten áll Trumppal, továbbá az elnökhöz képest javított a keménységet és a hatékonyságot illetően, noha még mindig le van maradva ezekben a republikánushoz viszonyítva.

A politikai álláspontjait vizsgálva a szavazók általában véve Bidentől kissé eltérőnek tartják Harrist, ami némi lehetőséget ad számára, hogy sajátjára formálja a demokrata kampány üzeneteit, és elhatárolódjon az elnök kevésbé népszerű intézkedéseitől.

A felmérés egyes eredményei azonban továbbra is Trumpnak kedveznek: még mindig többen hiszik úgy, hogy a republikánus exelnökkel jobban járnának pénzügyileg (45%), mint Harrisszel (25%), és a választók 72%-a állítja, hogy Trump csökkentené a határátlépések számát, míg a szavazók fele (52%) tartja úgy, hogy Harris növelné azokat.

A CBS MRP-modellre (multilevel regression with poststratification) épülő becslése alapján

a csatatérállamok mindegyikében a hibahatáron belül alakul a párharc.

Nevadában Harris vezet 2 százalékponttal; Michigan, Pennsylvania, Arizona döntetlent mutat; Wisconsinban 1, Georgiában és Észak-Karolinában pedig 3 ponttal Trump áll az élen.

A CBS News/YouGov felmérése 3102 regisztrált szavazó július 30. és augusztus 2. közötti megkérdezésével készült, a teljes hibahatára +/-2,1%, ami emelkedik csoportokra bontás esetén.

Címlapkép: Szavazók az amerikai félidős kongresszusi választásokon a Pennsylvania állambeli Pittsburghben 2022. november 8-án. Címlapkép forrása: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Holdblog

Egyenlő számban a rajtnál

Most, amikor a nemzetközi sportéletet az a kérdés uralja, hogy mitől számít valaki férfinak vagy nőnek, külön pikantériája van az e heti ábránknak. A párizsi... The post Egyenlő számban a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem fogsz hinni a szemednek: mi történt a horvát árakkal?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
nancy pelosi