A Lancet Public Health című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint az ezredfordulósok és az X generációsok körében nagyobb valószínűséggel alakul ki a rák 17 formája, mint az idősebb generációknál, ami arra utal, hogy a rákkeltő anyagoknak és más kockázati tényezőknek való kitettség ma nagyobb, mint a múltban.
Az Amerikai Rákellenes Társaság (ACS) és a kanadai Calgary Egyetem kutatói közel 24 millió ember adatait elemezték, és több mint 7 millió ember halálozási adatait vizsgálták meg, akik 1920 és 1990 között születtek.
Az eredmények alapján az 1990-es születési kohorszban sokkal magasabb volt a rákos megbetegedések aránya, mint korábbi generációkban.
Például a petefészekrák előfordulása 12 százalékkal, míg az endometrium ráké (méhtestrák) 169 százalékkal nőtt.
Mindezeken felül az 1990-es csoportban
a vékonybél-, pajzsmirigy-, vese- és vesemedence-, valamint hasnyálmirigyrák előfordulási aránya is két-háromszor magasabb volt, mint az 1955-ös kohorszban.
Bár a halálozási arányok több ráktípus esetében csökkentek vagy stabilizálódtak, bizonyos típusoknál még mindig magasabbak maradtak. Például:
- Nők esetében: Méhnyálkahártya-, máj- és intrahepatikus epeút rák.
- Férfiak esetében: Epehólyag-, hererák és vastagbélrák.
A tudósok már eddig is tudták, hogy a fiatalabb generációk bizonyos rákos megbetegedések tekintetében nagyobb kockázatnak vannak kitéve, de az új tanulmány nyolc új rákos megbetegedéssel egészíti ki a listát:
- a gyomorrák egy cardia gyomorrák nevű típusa,
- a vékonybélrák,
- az ösztrogénreceptor-pozitív emlőrák,
- a petefészekrák,
- a májrák nőknél,
- a nem HPV-vel összefüggő száj- és garatrák nőknél,
- a végbélrák férfiaknál és a
- Kaposi szarkóma rák férfiaknál (rosszindulatú kötőszöveti daganat).
A kutatók szerint a fiatalabb generációk jobban ki vannak téve rákkeltő anyagoknak és más kockázati tényezőknek. Ezek közé tartozik:
- A környezetben előforduló szennyező anyagok;
- Az elhízás mértéke folyamatosan növekszik;
- Mozgásszegény életmód;
- Egészségtelen étrend; magas telített zsírtartalmú és ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása;
- Rossz alvási szokások; nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás.
A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images