Hetek óta nem tudja hazahozni legénységét a NASA - Állítólag már dolgoznak a vészforgatókönyvön a háttérben
Globál

Hetek óta nem tudja hazahozni legénységét a NASA - Állítólag már dolgoznak a vészforgatókönyvön a háttérben

Portfolio
Több mint nyolc hete, pontosan 3 hónapja indult útnak a Boeing Starliner űrhajója, a Kennedy űrközpontból kétfős legénységével a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé. Akkoriban a NASA azt nyilatkozta, hogy az űrhajó legénysége egy hét után érkezik majd vissza a Földre, azonban a többszöri elhalasztás után az űrhajósok még mindig nem térhetett haza. Egyes források szerint benne van a pakliban, hogy a Boeing hibái miatt a NASA Elon Musk vállalatával, a SpaceX-szel hozná haza a fent rekedt legénységet - írta meg az Ars Technica.

A Starliner 24 órás utazása során már érkeztek jelentések arról, hogy kisebb hibák - például héliumszivárgás és a hajtóműveket érintő meghibásodások - léptek fel a fellövést követően. Mark Nappi, a Boeing egyik vezető munkatársa akkoriban úgy nyilatkozott, hogy jelentéktelen problémákról van szó és

A következő küldetésre megoldják őket.

Azonban az elmúlt hetekben kiderült, hogy

a problémák komolyabbak lehetnek, mint azt először gondolták, ezért többször is elhalasztották az űrhajó hazatérését.

A vezérlőrendszer több hajtóművének meghibásodása különösen aggasztó volt, mivel ezek elengedhetetlenek az űrhajó irányításához az ISS-ről való induláskor és a Föld légkörébe való belépéshez.

Az elmúlt hetekben a NASA és a Boeing csapatai intenzív teszteléseket végeztek az Új-Mexikó államban található White Sands tesztállomáson, a földi kísérleteket követően pedig az ISS-hez dokkolt Starliner hajtőműveit is kipróbálták. A tesztek a NASA szerint hasznosnak bizonyultak a problémák feltárása szempontjából.

Steve Stich, a NASA kereskedelmi legénységi programjának (Commercial Crew Program) vezetője nemrégiben még úgy nyilatkozott, hogy rengeteg jó oka van a NASA-nak, hogy a Boeing által tervezett Starlinerre támaszkodjon a küldetés befejezése során.

Azonban az Ars Technica szerint vannak arra utaló jelek, hogy a sorozatos problémákat követően a NASA másra bízza majd a legénység hazahozatalát.

Egy a lapnak nyilatkozó, helyzetet jól ismerő forrás szerint több mint 50% az esélye annak, hogy a két fős amerikai csapatot végül a SpaceX Crew Dragon űrhajójával fogják hazaszállítani.

Arra kérdésre, hogy valószínűbb-e, hogy a legénység a Dragon-nal tér majd haza, John Fitch, a NASA szóvivője úgy nyilatkozott, hogy

A NASA minden lehetőséget értékel Butch Wilmore és Suni Williams űrhajósok minél biztonságosabb visszatérése érdekében. Még nem született döntés, de az ügynökség továbbra is tájékoztatni fog a tervezésről.

A lap szerint több jel is a Boeing leváltása felé mutat.

Az amerikai űrügynökség július 14-én több mint 260 ezer dollárt fizetett az Elon Musk által vezetett SpaceX-nek egy vészhelyzetek kezelésével kapcsolatos tanulmány elkészítéséért.

Bár az ügynökség állítása szerint ez nem kapcsolódik közvetlenül a Starliner-küldetéshez, belsős információk ennek az ellenkezőjét állítják.

Egy ennél is érdekesebb hír, amelynek köze lehet a NASA döntéséhez, hogy a SpaceX közelgő, Crew-9 nevű, legénységgel ellátott űrrepülésével kapcsolatosan egy olyan szcenáriót is tesztelnek, amely során két űrhajós indul útnak a Crew-9 fedélzetén, az eddig megszokott négy fő helyett.

Címlapkép forrása: Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

Holdblog

Egyenlő számban a rajtnál

Most, amikor a nemzetközi sportéletet az a kérdés uralja, hogy mitől számít valaki férfinak vagy nőnek, külön pikantériája van az e heti ábránknak. A párizsi... The post Egyenlő számban a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem fogsz hinni a szemednek: mi történt a horvát árakkal?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
izraeli légierő f-16 vadászbombázó idf iaf stock