Figyelmeztet a korábbi elnök: Trump terve mindent megváltoztatna, kilátástalan helyzetbe kerülne a chipgyártó hatalom
Globál

Figyelmeztet a korábbi elnök: Trump terve mindent megváltoztatna, kilátástalan helyzetbe kerülne a chipgyártó hatalom

Portfolio
Ma Jing-csiu, aki 2008 és 2016 között volt Tajvan elnöke, értékelte Donald Trump tervét arra vonatkozóan, hogy a republikánus politikus a szigettel „fizettetné meg” az amerikai védelem költségeit. A korábbi vezető szerint aggasztó lenne, ha megválasztása esetén beváltaná az ígéretét a nyugati nagyhatalom első embere – írja a South China Morning Post.

Ma Jing-csiu szerint a tajpeji kormányt egyenesen megnyomorítaná a pénzügyi teher, ha tényleg „védelmi pénzt” kellene fizetniük az Egyesült Államoknak. Hozzátette, hogy szerinte Washington nem áldozna be csapatokat a sziget védelme érdekében, amennyiben Peking inváziót indítana a terület elfoglalásáért. Az aggódó mondatokat az váltotta ki, hogy Donald Trump korábban egy interjúban kijelentette, hogy megválasztása esetén Amerika nem nyújtana ingyen védelmet a sziget számára, bár nem részletezte a tervét. Azt is megkérdőjelezte a korábbi elnök, hogy

több mint 12 ezer kilométeres távolságra a kontinentális Amerika partjaitól egyáltalán megvalósítható lenne-e a sziget védelme.

A konfliktust az okozza, hogy Tajvant a szárazföldi Kína vezetése a saját területének tekinti, ezt viszont a kvázi függetlenül működő Tajpej nem hagyná. Az itteni kormányt szinte a világ egyetlen országa sem ismeri el függetlennek, így az egyik legfontosabb katonai szövetségesnek számító Egyesült Államok sem. Az eddig megdönthetetlen volt viszont, hogy a Fehér Ház garantálja a sziget védelmét, ezért Trump terve mindenképpen változást jelentene az eddigiekkel szemben.

Az elmúlt időszakban Peking egyre nyomatékosabban adott hangot a követelésének, hogy a sziget újra Kína irányítása alatt álljon.

Ma Jing-csiu szerint a januárban megválasztott elnöknek, Laj Csing-tönek hamarosan „szembe kell néznie a valósággal”. Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója, Robert O'Brien azt javasolta, hogy Tajvan legalább a költségvetésének az 5 százalékát fordítsa védelmi célokra. Ma azzal is vádolta a tajpeji elnököt, hogy felelőtlen nyilatkozataival hergeli Pekinget. Laj ugyanis azt mondta, hogy

Tajvan és a szárazföldi Kína nem alárendeltjei egymásnak.

A volt államfő szerint törekedni kell a konfliktus békés rendezésére, korábban ő erre törekedett a vezetésével.

Tajvan különösen fontos a világgazdaság szempontjából, mivel a szigeten található a világ chipgyártásának a jelentős része. A high-tech eszközök nélkülözhetetlenek a modern elektronikai eszközök gyártásánál, ezért egy esetleges háború a világgazdaságra is drámai hatást gyakorolna.

Címlapkép forrása: Annabelle Chih/Getty Images

Holdblog

Egyenlő számban a rajtnál

Most, amikor a nemzetközi sportéletet az a kérdés uralja, hogy mitől számít valaki férfinak vagy nőnek, külön pikantériája van az e heti ábránknak. A párizsi... The post Egyenlő számban a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem fogsz hinni a szemednek: mi történt a horvát árakkal?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
meteorológia-viz-hőhullám-hőség-előrejelzés-agrárszektor-kukorica-növény