Durvul a helyzet a világ egyik legnépesebb országában: menekül a miniszterelnök, százak haltak meg
Globál

Durvul a helyzet a világ egyik legnépesebb országában: menekül a miniszterelnök, százak haltak meg

MTI
Lemondott hétfőn Vazed Haszina bangladesi miniszterelnök, és katonai helikopterrel Indiába távozott, miközben a tüntetők Dakkában behatoltak a hivatalába - jelentették különböző helyi médiumok. 

Ezt megelőzően a rendőrség közölte, hogy már legalább háromszáz a kormányellenes diáktüntetéseken történt összecsapások halálos áldozatainak száma, a hadsereg főparancsnoka pedig arra készült, hogy "beszédet intézzen a nemzethez".

Hírügynökségei jelentések, valamit televíziós felvételek tanúsága szerint a kormányfő lemondását követelő, több tízezer tüntető szétoszlatására a rendőrök vasárnap könnygázt, gumilövedékeket, villanógránátokat vetettek be, de éles lőszerrel is tüzeltek a tüntetőkre, akik közül többen szintén lőfegyverrel vettek részt az összetűzésekben.

Dakkában a javarészt egyetemistákból álló megmozdulás résztvevői járműveket és a kormánypárt több irodáját felgyújtották, elfoglaltak egy kórházat, és lezárták a főbb autóutakat. Emellett polgári engedetlenségi akciót hirdettek, és felszólították a lakosságot, hogy ne fizesse be az adókat és közüzemi díjakat, továbbá ne dolgozzon vasárnap, amely egyébként munkanap Bangladesben.

Haszina a nemzetbiztonsági testület vasárnapi ülése után bűnözőknek nevezte és "szabotázzsal" vádolta az ellene tüntetőket. A kormányfő egyúttal felszólította híveit, hogy kemény kézzel lépjenek fel a "terroristákkal" szemben.

A dakkai kormány vasárnaptól határozatlan ideig országos éjszakai kijárási tilalmat, hétfőtől pedig három nap munkaszünetet rendelt el, és felfüggesztette az internetszolgáltatást az országban. A zavargások miatt több városban iskolákat és egyetemeket zártak be.

A tömeges tiltakozások a múlt hónapban törtek ki az országban egy kvótaszabályozás miatt, amely a kormányzati állások 30 százalékát a háborús veteránok rokonai számára tartotta volna fenn. Eközben a több mint 170 milliós országban csaknem 32 millió fiatalnak nincs munkája vagy szakképzettsége sem, amely több esély adna megélhetésre. A júliusi tömegtüntetések idején mintegy 150-en vesztették életüket, ezrek sérültek meg, és mintegy tízezer embert tartóztattak le. A kormányellenes tüntetések egy időre szüneteltek, miután a kvóták nagy részét a legfelsőbb bíróság eltörölte, de az utóbbi napokban szórványosan újrakezdődtek.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Egyenlő számban a rajtnál

Most, amikor a nemzetközi sportéletet az a kérdés uralja, hogy mitől számít valaki férfinak vagy nőnek, külön pikantériája van az e heti ábránknak. A párizsi... The post Egyenlő számban a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem fogsz hinni a szemednek: mi történt a horvát árakkal?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tiktok-európai-unió-bizottság-dsa