Volt MI6-vezér: a Nyugat szürkezónás háborúban áll Oroszországgal
Globál

Volt MI6-vezér: a Nyugat szürkezónás háborúban áll Oroszországgal

Portfolio
Az MI6 korábbi vezetője, Sir Richard Dearlove szerint az észak-angliai késeléses támadásokról szóló orosz dezinformációs kampány, amely országszerte zavargásokat váltott ki, része Vlagyimir Putyin Nyugat elleni „szürke hadviselésének”. A Southportban három lányt halálosan megkéselő és 10 másik lányt megsebesítő támadó személyazonosságáról szóló hamis információk terjesztése orosz álhíroldalakhoz kapcsolódik.

A támadás egy Taylor Swift-témájú táncórán történt az észak-angliai Southport tengerparti városban, és másnap szélsőjobboldali csoportok lázadásait váltotta ki. Az online álhírek azt állították, hogy a támadó egy muszlim menedékkérő volt, ami erőszakos összecsapásokhoz vezetett, amelyekben 53 rendőr megsebesült. Egy Oroszországhoz köthető álhírportál tovább szította a feszültséget azzal az állítással, hogy az elkövető az MI6 megfigyelési listáján szerepelt, és ismert volt a helyi mentálhigiénés szolgálatok előtt.

A brit bulvárlap, a Daily Mail arról számolt be, hogy a Channel3 Now közösségi média-fiók, amely amerikai híroldalnak álcázza magát, de valójában Oroszországban működik, egy felbújtó hangvételű bejegyzést tett közzé az X platformon, amelyet kétmillióan néztek meg, mielőtt törölték volna. Az erőszak átterjedt Manchester, Hartlepool és London városaira, a fővárosban több mint 100 embert tartóztattak le „erőszakos rendbontás” és „segélyhívó dolgozó elleni támadás” miatt – közölte a Metropolitan Police.

Az elkövetőről szóló álhírek terjesztése vezetett ahhoz a szokatlan döntéshez, hogy az ügyben eljáró bíró korán, néhány nappal a 18. születésnapja előtt feloldotta a vádló személyazonosságára vonatkozó korlátozásokat. Dearlove arra figyelmeztetett, hogy az emberek alábecsülik az oroszok konfliktushoz való hozzáállásának mértékét és az ezzel járó veszélyt.

„Azt hiszem, kissé önelégültek vagyunk, és nem hiszem, hogy az emberek feltétlenül megértik, milyen veszélyben vagyunk” – mondta.

Címlapkép: Emberek tüntetnek Liverpoolban a hétfői southporti késeléses támadások után, amelyekben három kisgyermek vesztette életét. A fotó forrása: James Speakman/PA Images via Getty Images

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem fogsz hinni a szemednek: mi történt a horvát árakkal?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
szeptember 11