Itt vannak a hidegháború óta nem látott méretű fogolycsere részletei: a leghíresebb orosz aktivista is szabadult volna
Globál

Itt vannak a hidegháború óta nem látott méretű fogolycsere részletei: a leghíresebb orosz aktivista is szabadult volna

Portfolio
Augusztus 1-jén zajlott le Törökországban Moszkva és Washington között a hidegháború óta az eddigi legnagyobb volumenű fogolycsere. Ennek keretén belül nagy nyilvánosságot kapó politikai kötődésű személyeket cseréltek ki a felek egymással – számolt be a Kyiv Independent.

Történelmi fogolycserét hajtott végre Oroszország és az Egyesült Államok, de ennek pontos részleteit sokáig nem lehetett tudni. Néhány név ismeretes volt, így például az elmúlt hónapokban nagy visszhangot kapó Evan Gershkovich, az amerikai Wall Street Journal riportere és az orosz származású Pulitzer-díjas Vlagyimir Kara-Murza is szabadult. Nemrégiben azoknak a névsora is kiderült, akiket a Kreml kért a nyugati foglyok szabadon engedéséért cserébe:

  • Vagyim Kraszikov: életfogytiglani börtönbüntetést kapott Németországban 2021-ben, mivel két évvel korábban egy hidegvérű gyilkosságot követett el az országban. Hangtompítós fegyverrel lelőtt egy csecsen származású grúz aktivistát, aki az oroszok ellen harcolt korábban. Kraszikov feltételezhetően az orosz hírszerzés egyik beépített embere volt.
  • Artem Dulcsev és Anna Dulcseva: 2017-ben éltek Szlovéniában orosz kémként, az álca szerint argentin házaspár voltak. 2022-ben letartóztatták őket, majd éppen a fogolycserét megelőzően bűnösnek vallották magukat okirathamisításban. 19 hónapot kaptak, éppen a fogolycsere idején szabadultak volna egyébként is.
  • Mihail Mikusin: 2022-ben vették őrizetben a norvég Tromso városában, mivel a vádak szerint kémtevékenységet végzett. Brazil álnév alatt élt az országban, a feltételezések szerint a GRU kötelékébe tartozott. 2023 végén fedte fel a valódi személyazonosságát.
  • Pavel Rubcov: Oroszországban született, de fiatalon Spanyolországba költözött, ahol médiamunkás lett. Újságíróként tevékenykedett, de a lengyel hatóságok szerint ezt álcaként használta fel és valójában hírszerzési feladatokat vállalt az oroszok részére. Szintén a GRU ügynökeként azonosították.
  • Roman Szeleznyev: 2014-ben tartóztatták le, mivel amerikai adatbázisokból akarta ellopni a felhasználók hitelkártyaadatait. Összeköttetésekkel rendelkezik az orosz felsővezetés irányába is.
  • Vlagyiszlav Kljuscsin: 2023-ban ítélte egy amerikai bíróság, mivel több millió dolláros jövedelemre tett szert meghekkelt információk miatt. Az ügyész „kiberbűnözőnek és csalónak” nevezte.
  • Vagyim Konoscsenko: amerikai fegyvereket és haditechnológiát próbált meg Oroszországba csempészni, ezért több alkalommal is letartóztatták. 2023 júliusában kiadták az Egyesült Államoknak.

Jake Sullivan, a Biden-kormányzat nemzetbiztonsági tanácsadója egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy

a csere része lett volna Alekszej Navalnij orosz aktivista is, aki egy orosz börtönben vesztette az életét az idei év elején.

Az eset akkor nagy vihart kavart, mivel elterjedt, hogy Moszkva megmérgezte a foglyát, ám később kiderült, hogy a rossz körülmények miatt vesztette életét. Már akkor is lehetett arról információkat hallani, hogy Washington esetleg megpróbálhatja valamilyen módon kiszabadítani a Vlagyimir Putyin ellen állandóan kritikát megfogalmazó politikai aktivistát, ám erre a haláleset miatt már nem kerülhetett sor.

Címlapkép forrása: 2024 UCG via Getty Images

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egész életében minimálbérre volt bejelentve? Akkor ennyi nyugdíjra számíthat
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Vlagyimir Putyin, orosz elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök