Áttörés: így szűrnék ki a rendkívül veszélyes anyagokat az ivóvízből
Globál

Áttörés: így szűrnék ki a rendkívül veszélyes anyagokat az ivóvízből

Portfolio
A brit Bath-i Egyetem kutatói forradalmi megoldást fejlesztettek ki a vízszennyezés ellen. A tudósok által létrehozott 3D-nyomtatott rácsos szerkezetek képesek az úgynevezett "örök vegyi anyagok" (PFA-k) eltávolítására a vízkészletekből. Ezek az anyagok rendkívül károsak az egészségre, és számos mindennapi termékben megtalálhatóak - írta meg az Interesting Engineering.

Az örök vegyi anyagok olyan, ember által előállított vegyületek, amelyek a természetbe kerülve rendkívül lassan, vagy egyáltalán nem bomlanak le. A PFA-k a mindennapi életben gyakran használt termékekben is előfordulnak, mint például serpenyők bevonatában, elektromos akkumulátorokban, vagy higiéniai termékekben.

Ezeket az anyagokat korábban súlyos egészségügyi problémákkal hozták összefüggésbe, beleértve a reprodukciós problémákat, fejlődési rendellenességeket, szívbetegségeket és cukorbetegséget.

Brit kutatók most új megoldást találtak arra, hogy kiszűrjék a veszélyes vegyületeket az ivóvízből. 3D-nyomtató és indium-oxid tinta segítségével olyan, kerámiával töltött monolitokat hoztak létre, amelyek mágnesként vonzzák, és megkötik a PFA-kat.

A monolitok előállítása 3D nyomtatással viszonylag egyszerű, és ez azt is jelenti, hogy a folyamat skálázható

- mondta Liana Zoumpouli, a Bath-i Egyetem Vegyészmérnöki Tanszékének tudományos munkatársa. A szakember szerint a tisztítószerkezet alkalmazása is gyerekjáték, hiszen elég csak vízbe dobni őket.

Az első kísérletek során az új szerkezetek sikeresen eltávolították a PFA-k 75%-át.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy tovább növeljék ezt az arányt. Érdekes módon azt tapasztalták, hogy használat és magas hőmérsékletű kezelés után a szűrők még hatékonyabbá váltak.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images 

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem fogsz hinni a szemednek: mi történt a horvát árakkal?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
ukrán katonák a frontvonalnál