Az ólom és a kadmium természetes elemek, amelyek megtalálhatók a földkéregben. A talajban lévő nehézfémek bejutnak a növényekbe, így a kakaóbabokba is, amelyekből az étcsokoládét készítik. A probléma azonban nem csak természetes eredetű:
az ipari szennyezés és a fémtartalmú műtrágyák túlzott használata tovább növeli ezeknek az anyagoknak a koncentrációját.
A Frontiers in Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint még az organikus csokoládék is magas ólom- és kadmiumtartalommal rendelkezhetnek.
Az étcsokoládé híres gazdag flavonoid- és antioxidáns-tartalmáról, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre, valamint javítják a kognitív teljesítményt.
A kutatócsoport csak a tiszta étcsokoládé termékeket vizsgálta, mivel ezek tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben a kakaót, a kakaóbab nyers, feldolgozatlan részét. A más összetevőket tartalmazó cukorkákat vagy sütőcsokoládékat kizárták. A tanulmány nem hozta nyilvánosságra a vizsgált termékek nevét vagy gyártóit.
Az új tanulmány 72 fogyasztói kakaóterméket elemzett ólom-, kadmium- és arzéntartalom szempontjából. A korábbi tanulmányokhoz képest, amelyek egy-egy pillanatfelvétel során vizsgálták a csokoládéban lévő nehézfémeket, a legújabb tanulmány nyolcéves időszakon keresztül, 2014-ben, 2016-ban, 2018-ban és 2020-ban vizsgálta a termékeket.
Jane Houlihan, a Healthy Babies Bright Futures tudományos igazgatója szerint
az új tanulmányban vizsgált kakaótartalmú termékek átlagos ólom- és kadmiumszintje eléri vagy meghaladja az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) által meghatározott biztonsági határértékeket.
Az egészséges felnőtteknek, akik kis mennyiségre korlátozzák a fogyasztásukat, nem kell félniük a csokoládéfogyasztástól - mondta a tanulmány vezető szerzője, Leigh Frame, a washingtoni George Washington Egyetem Integratív Orvosi és Egészségügyi Hivatalának ügyvezető igazgatója.
Egy tipikus adag étcsokoládé 1 uncia, így napi 1 uncia (mintegy 28 gramm) elfogyasztása a dolgok nagy összefüggésében elég kis kockázatot jelent
A nehézfémnek való kitettség kockázata azonban megnő, ha az illető rossz egészségi állapotban van, terhes vagy kisgyermek, mondta Tewodros Godebo, a New Orleans-i Tulane Egyetem Közegészségügyi és Trópusi Orvosi Iskolájának környezeti geokémia adjunktusa. Ő a szerzője annak a júliusi tanulmánynak, amelyben 155 csokoládémintát elemeztek, és magasabb kadmiumszintet, ugyanakkor kevés ólmot találtak az étcsokoládékban.
Idővel a kis mennyiségű kadmium fogyasztása károsíthatja a vesét. A Környezetvédelmi Ügynökség a fémet valószínűsíthetően rákkeltő anyagnak nevezi.
A gyerekek szervezete a szakértők szerint étkezés után a bevitt ólom 50%-át , éhgyomorra pedig akár 100%-át is felszívhatja, így az Egészségügyi Világszervezet szerint nincs biztonságos ólomszint, különösen a gyermekek számára.
"Az ólom különösen a gyermekek agyának fejlődését befolyásolhatja, ami csökkent intelligenciahányadoshoz (IQ), viselkedésbeli változásokhoz és fokozott antiszociális viselkedéshez, valamint csökkent iskolai teljesítményhez vezethet" - olvasható a WHO honlapján.
Az egészséges felnőttek esetében azonban Godebo kockázatelemzése szerint nem kell aggódni, ha valaki úgy dönt, hogy néha-néha megeszik 1 uncia étcsokoládét.
Természetesen közel nulla kitettséget szeretnénk, de ez lehetetlen...Minden, amit megeszünk, valószínűleg tartalmazza valamilyen szinten ezeket a szennyeződéseket. De ez egy relatív kockázat.
A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio