Rossz hírt közöltek a tudósok: idegmérgező fémeket találtak egy közkedvelt édességben
Globál

Rossz hírt közöltek a tudósok: idegmérgező fémeket találtak egy közkedvelt édességben

Portfolio
Egy friss kutatás szerint a sokak által kedvelt étcsokoládé ólommal és kadmiummal szennyezett. Ezek az idegmérgező fémek súlyos egészségügyi problémákhoz vezethetnek, különösen a gyermekek esetében - írta meg a CNN.

Az ólom és a kadmium természetes elemek, amelyek megtalálhatók a földkéregben. A talajban lévő nehézfémek bejutnak a növényekbe, így a kakaóbabokba is, amelyekből az étcsokoládét készítik. A probléma azonban nem csak természetes eredetű:

az ipari szennyezés és a fémtartalmú műtrágyák túlzott használata tovább növeli ezeknek az anyagoknak a koncentrációját.

A Frontiers in Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint még az organikus csokoládék is magas ólom- és kadmiumtartalommal rendelkezhetnek.

Az étcsokoládé híres gazdag flavonoid- és antioxidáns-tartalmáról, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre, valamint javítják a kognitív teljesítményt.

A kutatócsoport csak a tiszta étcsokoládé termékeket vizsgálta, mivel ezek tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben a kakaót, a kakaóbab nyers, feldolgozatlan részét. A más összetevőket tartalmazó cukorkákat vagy sütőcsokoládékat kizárták. A tanulmány nem hozta nyilvánosságra a vizsgált termékek nevét vagy gyártóit.

Az új tanulmány 72 fogyasztói kakaóterméket elemzett ólom-, kadmium- és arzéntartalom szempontjából. A korábbi tanulmányokhoz képest, amelyek egy-egy pillanatfelvétel során vizsgálták a csokoládéban lévő nehézfémeket, a legújabb tanulmány nyolcéves időszakon keresztül, 2014-ben, 2016-ban, 2018-ban és 2020-ban vizsgálta a termékeket.

Jane Houlihan, a Healthy Babies Bright Futures tudományos igazgatója szerint

az új tanulmányban vizsgált kakaótartalmú termékek átlagos ólom- és kadmiumszintje eléri vagy meghaladja az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) által meghatározott biztonsági határértékeket.

Az egészséges felnőtteknek, akik kis mennyiségre korlátozzák a fogyasztásukat, nem kell félniük a csokoládéfogyasztástól - mondta a tanulmány vezető szerzője, Leigh Frame, a washingtoni George Washington Egyetem Integratív Orvosi és Egészségügyi Hivatalának ügyvezető igazgatója.

Egy tipikus adag étcsokoládé 1 uncia, így napi 1 uncia (mintegy 28 gramm) elfogyasztása a dolgok nagy összefüggésében elég kis kockázatot jelent

A nehézfémnek való kitettség kockázata azonban megnő, ha az illető rossz egészségi állapotban van, terhes vagy kisgyermek, mondta Tewodros Godebo, a New Orleans-i Tulane Egyetem Közegészségügyi és Trópusi Orvosi Iskolájának környezeti geokémia adjunktusa. Ő a szerzője annak a júliusi tanulmánynak, amelyben 155 csokoládémintát elemeztek, és magasabb kadmiumszintet, ugyanakkor kevés ólmot találtak az étcsokoládékban.

Idővel a kis mennyiségű kadmium fogyasztása károsíthatja a vesét. A Környezetvédelmi Ügynökség a fémet valószínűsíthetően rákkeltő anyagnak nevezi.

A gyerekek szervezete a szakértők szerint étkezés után a bevitt ólom 50%-át , éhgyomorra pedig akár 100%-át is felszívhatja, így az Egészségügyi Világszervezet szerint nincs biztonságos ólomszint, különösen a gyermekek számára.

"Az ólom különösen a gyermekek agyának fejlődését befolyásolhatja, ami csökkent intelligenciahányadoshoz (IQ), viselkedésbeli változásokhoz és fokozott antiszociális viselkedéshez, valamint csökkent iskolai teljesítményhez vezethet" - olvasható a WHO honlapján.

Az egészséges felnőttek esetében azonban Godebo kockázatelemzése szerint nem kell aggódni, ha valaki úgy dönt, hogy néha-néha megeszik 1 uncia étcsokoládét.

Természetesen közel nulla kitettséget szeretnénk, de ez lehetetlen...Minden, amit megeszünk, valószínűleg tartalmazza valamilyen szinten ezeket a szennyeződéseket. De ez egy relatív kockázat.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kőkemény üzenet jött Kijevből Budapestnek is: marad a Lukoil-szankció, fel kell adni az orosz olajat, amennyire lehet
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
ukrajna háború csütörtök frontvonal percről percre