Meglepő eredményeket értek el az egyik legelterjedtebb mentális betegség kezelésében
Globál

Meglepő eredményeket értek el az egyik legelterjedtebb mentális betegség kezelésében

Portfolio
Egy friss tanulmány szerint a helyes táplálkozást és a megfelelő mennyiségű testmozgást elősegítő életmód-terápia ugyanolyan hatékony lehet a közepes erősségű depresszió kezelésében, mint a hagyományos pszichoterápia. A kutatók azonban nem javasolják, hogy az eddig pszichológus segítségét igénybe vevő betegek önmaguk próbáljanak megbirkózni a problémával, szerintük az ideális az lenne, ha mindenki számára elérhető lenne az életmód- és pszichoterápia is - írja a The Guardian.

A Deakin Egyetem Élelmiszertudományi és Hangulat Központjának kutatása során 182 enyhe vagy közepes depresszióban szenvedő beteget osztottak be véletlenszerűen két csoportba: az egyik csoport életmód-terápiában, a másik pedig a depresszió kezelésében bevettnek számító kognitív viselkedésterápiában (CBT) részesült. Mivel a vizsgálatot a Covid-járvány idején végezték, az összes foglalkozást online tartották.

Az életmód-terápiás foglalkozásokon dietetikusok és fiziológusok adtak tanácsokat a résztvevőknek. A cél az volt, hogy növeljék a betegek napi fizikai aktivitását és javítsák az étrendjüket, egy módosított mediterrán diéta szerint. A résztvevők fizikai egészségét egy Fitbit okosórával figyelték.

A kognitív viselkedésterápiában részesülő csoport olyan módszereket kapott, amelyek segítenek kezelni a problémás gondolatokat és viselkedésmódokat.

Adrienne O'Neil professzor, a tanulmány egyik vezető szerzője elmondta, hogy a módszereken túl

A két terápia gyakoriságban, időtartamban, környezetben és csoportméretben is megegyezett egymással.

Nyolc hét elteltével

az életmód-terápián résztvevők esetében 42%-kal csökkentek a depressziós tünetek, míg a pszichoterápia alkalmazása esetén ugyanez az arány 37% volt.

Emellett a kutatók költségelemzést is végeztek, amely során az életmód-terápia - a szakemberek óradíjainak különbsége miatt - valamivel olcsóbbnak bizonyult, mint a pszichoterápia.

O'Neil szerint ez volt az első alkalom, amikor a testmozgásra és megfelelő táplálkozásra épülő terápiát hasonlították össze a CBT-vel. A professzor azt is kiemelte, hogy az orvoslás más területein (mint például a kardiológia, endokrinológia vagy a cukorbetegség kezelése) az életmódbeli változtatásokra a kezelés sarokköveiként tekintenek, míg a pszichiátriában csak egy pluszként tartják azt számon.

De a jelen, és az utóbbi évek vizsgálatait elnézve most már biztosabbak lehetünk abban, hogy a jó pszichiátriai ellátás középpontjába tartoznak

- mondta az életmódváltással kapcsolatban O'Neil. 

A kutatók hangsúlyozzák, hogy

az életmódbeli változtatások nem helyettesítik a megfelelő pszichológiai ellátást.

Azonban, a dietetikusok és a fiziológusok bevonhatóak lehetnek a mentális egészségügybe is, amellyel akár a területen tapasztalható munkaerőhiány is enyhíthető lehet. Szerintük az ideális állapot az lenne, ha a betegek számára mindkét kezelési irány elérhetővé válna.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kőkemény üzenet jött Kijevből Budapestnek is: marad a Lukoil-szankció, fel kell adni az orosz olajat, amennyire lehet
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
Vietnam hivatalos látogatáson Indiában