Küszöbön az újabb háború: magyar állampolgárokat mentettek ki a honvédség repülőgépei
Globál

Küszöbön az újabb háború: magyar állampolgárokat mentettek ki a honvédség repülőgépei

MTI
A közel-keleti térség eszkalációs folyamatai nyomán a Külgazdasági és Külügyminisztérium összesen 165 Libanonban élő magyar állampolgárt keresett fel az elmúlt napokban, valamennyiüknek felajánlva a segítséget az ország elhagyásában. A Honvédelmi Minisztériummal közös műveletben végül 18 magyar állampolgár és családtagjaik térnek haza Magyarországra - közölte a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a közösségi oldalán.

Szijjártó Péter azt írta: bármennyire is aggasztó mindez Európa és világ számára, mégis az elmúlt napok történései alapján egyre inkább növekszik a közel-keleti konfliktus eszkalálódásának esélye.

"Túl azon, hogy Magyarország minden nemzetközi fórumon a békét szorgalmazza és igyekszik elejét venni az eszkalációs folyamatoknak, a kormánynak van egy elsődleges, minden szempontot felülíró kötelessége: a magyar emberek biztonságának garantálása" - fogalmazott a tárcavezető, hangsúlyozva, hogy ezt a feladatot szem előtt tartva az elmúlt napokban összesen 165 Libanonban tartózkodó magyar állampolgárral vették fel a kapcsolatot telefonon vagy elektronikus úton.

Miután megerősítést nyert, hogy valamennyien jól vannak, felajánlották számukra a segítséget a lehető leggyorsabb és legbiztonságosabb hazatérésre, amelyet a Magyar Honvédség gépe biztosít a számukra - emelte ki Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a lehetőséggel végül tizennyolc magyar állampolgár élt, köztük hét gyermek, valamint ezen magyar családok közvetlen hozzátartozói.

Sajnos nem ez az első ilyen típusú művelet, amit végrehajtunk a térségben, ezért a már bevett gyakorlatnak megfelelően értesítettük a szövetségeseinket is a magyar akcióról és jeleztük nekik, hogy segítséget tudunk nyújtani állampolgárjaik hazajuttatásában"

- írta a miniszter.

Szijjártó Péter közölte azt is, hogy mindezen erőfeszítések eredményeként, ezekben a percekben elhagyta Libanon légterét a Magyar Honvédség gépe, fedélzetén tizennyolc magyarral és tizenegy külföldivel, köztük öt cseh, egy francia és egy szlovák állampolgárral.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Ujvári Sándor

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kőkemény üzenet jött Kijevből Budapestnek is: marad a Lukoil-szankció, fel kell adni az orosz olajat, amennyire lehet
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
Vietnam hivatalos látogatáson Indiában