Megtalálhatták a kiskaput az oroszok az ukrán védelemben: van egy rés, ahol szabadon tevékenykedhetnek a fegyverek
Globál

Megtalálhatták a kiskaput az oroszok az ukrán védelemben: van egy rés, ahol szabadon tevékenykedhetnek a fegyverek

Portfolio
Dmitro Pletencsuk ukrán haditengerészeti szóvivő szerint új taktikával próbálkoznak az oroszok a Fekete-tengeren – írja a Naval News.

A 2022-es ukrajnai háború kirobbanása óta Fekete-tengeri Flotta fokozatosan egyre inkább a háttérbe szorult, mivel az ukránok komoly károkat okoztak a hadihajóknak. A különböző támadások során a teljes flotta körülbelül egyharmada süllyedt el vagy szerzett súlyos károkat, emiatt pedig Moszkva egyre lejjebb tekerte a tevékenységet, a megmaradt járműveket pedig távolabbi, biztonságosabb kikötőkbe vonta vissza. Az elővigyázatossági lépések miatt szinte kiürült a stratégiai fontosságú szevasztopoli hadikikötő, valamint a kercsi hajógyárban készülő új hadihajókat is inkább a Balti-tengeren tesztelik. Egyes beszámolók szerint még a Kaszpi-tengeren is gyakorlatozik Moszkva olyan korvettekkel, amelyeket eredetileg a Fekete-tengerre szántak.

A Kremlnek láthatóan nincs válasza az ukrán csapások kivédésére, viszont igyekeznek a tengeralattjáróikban rejlő lehetőségeket kihasználni.

Kijev jelenleg nem rendelkezik megfelelő eszközökkel ahhoz, hogy felderítse az orosz tengeralattjárók mozgását, valamint a megsemmisítésükre sincs meg a technológia. A kiskaput kihasználva Moszkva cirkálórakéták kilövésére is alkalmas víz alatti eszközöket telepít a Fekete-tengerre, ezzel némileg képes lehet helyettesíteni azokat az elvesztett hadihajók kapacitásait. Bár a tengeralattjárók kisebb-nagyobb rendszereséggel korábban is lőttek ukrajnai célpontokat, a mostani az első ismert eset, hogy a Kreml egyszerre hármat is a Fekete-tengeren használ.

Az orosz fekete-tengeri flotta korábban hat járműből állt, ám 2023 szeptemberében Szevasztopolban a szárazdokkban álló Rosztov-na-Dont súlyos (egyes állítások szerint végzetes) találat érte. Másik két eszköz a Földközi-tengeren végzett manővereket a háború kirobbanásának pillanatában, Törökország pedig nem engedte számukra az áthaladást a Boszporuszon, így nem jutottak vissza a Ukrajna partjaihoz, az oroszok pedig mindössze három tengeralattjáróval voltak kénytelenek számolni a korábbi hat helyett. A szolgálatot teljesítő járművek 4-8 darab Kalibr rakétát képesek szállítani, amelyeket rendszeresen lőnek ki ukrán célpontok ellen.

Moszkva szerint a háború során eddig már 200 alkalommal használták ezeket sikerrel, míg Kijev szerint ezeknek az eszközöknek a többségét megsemmisítették.

Címlapkép forrása: Igor Russak/NurPhoto via Getty Images

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Tankok Szudánban