Joe Biden évtizedek óta nem látott változást hozna: az elnök reformjavaslatot tett le az asztalra
Globál

Joe Biden évtizedek óta nem látott változást hozna: az elnök reformjavaslatot tett le az asztalra

Portfolio
Joe Biden amerikai elnök hétfőn átfogó reformcsomaggal állt elő az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságával kapcsolatban. Az alkotmánymódosítást is magába foglaló tervezet szerinte szükséges ahhoz, hogy megfékezzék a konzervatív vezetésű bíróságot, amely az utóbbi időszakban aláásott számos precedensértékű jogi normát - tudósít a Reuters.

Joe Biden egyrészt arra szólította fel a Kongresszust, hogy fogadjon el kötelező érvényű és betartatható etikai szabályokat, melyek előírnák a bírák számára az általuk kapott ajándékok nyilvánosságra hozatalát, a nyilvános politikai tevékenységtől való tartózkodást, és azt, hogy kivonják magukat a saját vagy házastársuk összeférhetetlenségét sejtető ügyek alól. A demokrata elnök emellett

a jelenleg élethosszig tartó megbízatással rendelkező bírák hivatali idejét 18 évben maximálná.

Szükségünk van ezekre a reformokra, hogy helyreállítsuk a bíróságba vetett bizalmat

- mondta Biden az 1964-es polgárjogi törvény 60. évfordulója alkalmából tartott beszédében, melyre az azt aláíró Lyndon B. Johnson volt elnök texasi könyvtárában került sor. Biden hozzátette: "Úgy vélem, hogy a legjobb struktúra a 18 éves mandátumkorlátozás. Ez biztosítaná, hogy az országnak ne legyen egy olyan szélsőséges bírósága, mint most."

A Reuters gyűjtése szerint egyébként a legtöbb OECD-országban a legfelsőbb bíróságon szolgálatot teljesítő bírák esetében vagy mandátumkorlátozás vagy kötelező nyugdíjkorhatár van érvényben, egyes államokban mindkettő.

Biden ezen kívül

alkotmánymódosítást is javasolt

a Donald Trump volt elnököt érintő, július 1-jei legfelsőbb bírósági ítéletben elismert széles körű elnöki mentelmi jog megszüntetése céljából. Az elnök egyúttal arra figyelmeztetett, hogy szerinte a döntés veszélyes precedenst teremtett, amellyel a jövőben súlyos visszaélések történhetnek.

Kamala Harris alelnök, a demokraták várható alelnökjelöltje hétfői nyilatkozatában beállt Biden tervezete mögé, és úgy fogalmazott, "demokráciánkban senki sem állhat a törvények felett."

Ezért azt is biztosítani kell, hogy egyetlen volt elnök se élvezzen mentességet a Fehér Házban elkövetett bűncselekményekért

- fejtette ki a volt kaliforniai főügyész.

A javaslat elfogadása a jelenleg republikánus többséggel bíró képviselőházban a lehetetlennel ér fel. A republikánus házelnök, Mike Johnson Biden tervezetét "a bíróság delegitimálására" irányuló törekvésnek nevezte, és közölte, hogy a változtatásokat nem fogja a törvényhozás alsóháza elé vinni.

A Biden-Harris-kormány ezen veszélyes húzása a képviselőházban azonnali halált hal

- szögezte le Johnson.

Az alkotmánymódosítás életbe léptetéséhez még szigorúbbak a kritériumok: vagy a törvényhozás mindkét házának kétharmados támogatására, vagy az államok kétharmadának alkotmányozó gyűlésére, majd a tagállami törvényhozások háromnegyedének jóváhagyására lenne szükség.

A reformcsomagra a Clarence Thomas és Samuel Alito konzervatív bírók körül nemrégiben kirobbant etikai botrányok adnak okot, valamint az, hogy

a közelmúltban a bírói testület konzervatív többsége számos vitás döntést hozott

az abortuszjog, a szövetségi kormányzat hatásköre és az elnöki immunitás ügyében. Bár korábban Biden elutasította azt, a demokraták progresszív szárnya huzamosabb ideje követel bírósági reformot, Alexandria Ocasio-Cortez képiviselő pedig július közepén alkotmányos vádeljárást kezdeményezett Thomas és Alito bírókkal szemben.

A Fox News két héttel ezelőtti felmérése szerint tízből körülbelül nyolc amerikai választó támogatja a bírák 18 éves ciklusra való korlátozását (78%), valamint a bírák kötelező nyugdíjkorhatárának esetleges megállapítását (81%). A kutatás továbbá azt találta, hogy a szavazók 56%-a nem ért egyet a testület mentelmi jogról szóló döntésével. Ebbe a demokraták 82%-a, tízből hét pártfüggetlen (68%) és több mint a republikánusok negyede (27%) tartozik bele.

Ezen kívül jelenleg csupán az amerikaiak 38%-a helyesli a Legfelsőbb Bíróság munkáját,

ami a felmérés 2006-os kezdete óta az eddigi legalacsonyabb arány, illetve 20 százalékpontos csökkenés a 2017. márciusában mért 58%-os csúcshoz képest.

Címlapkép: Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága (elöl balról jobbra) Sonia Sotomayor, Clarence Thomas, John Roberts főbíró, Samuel Alito és Elena Kagan, (hátul balról jobbra) Amy Coney Barrett, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh és Ketanji Brown Jackson pózol a Legfelsőbb Bíróság épületének keleti konferenciatermében 2022. október 7-én Washingtonban. Címlapkép forrása: Alex Wong/Getty Images

Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
GettyImages-1250663354