Új rizikófaktort azonosítottak az orvosok: megtriplázhatja a gyógyíthatatlan betegség kialakulásának esélyét
Globál

Új rizikófaktort azonosítottak az orvosok: megtriplázhatja a gyógyíthatatlan betegség kialakulásának esélyét

Portfolio
Egy friss tanulmány szerint a szorongás majdnem megtriplázhatja a demencia kialakulásának kockázatát évekkel később - jelentette a CNN.
A jövő gyógyítása, a gyógyítás jövője is terítékre kerül a Portfolio szeptember 26-i konferenciáján. Most érdemes regisztrálni:

A Journal of the American Geriatrics Society című folyóiratban megjelent tanulmány az első olyan kutatás, amely a szorongás különböző súlyossági fokozatai és a demencia kockázata közötti összefüggést vizsgálja hosszú távon.

A szorongás most már a demencia nem hagyományos kockázati tényezőjének tekinthető

- mondta Dr. Kay Khaing, az ausztráliai Newcastle-ben található Hunter New England Health geriáter szakorvosa és a tanulmányi vezető szerzője.

A korábbi kutatások nagyrészt csak egy adott időpontban mérték fel a résztvevők szorongását, ami vegyes következtetéseket eredményezett. Az új tanulmány azonban figyelembe vette azt is, hogy valakinél mennyi ideig állt fent a szorongásos állapot.

A kutatócsoport 2132 résztvevőt vizsgált meg, akik 60 és 81 év közöttiek voltak. A résztvevők egészségügyi adatokat szolgáltattak magukról, például dohányzásról, alkoholfogyasztásról vagy meglévő betegségekről (pl. magas vérnyomás vagy cukorbetegség).

Három vizsgálatra került sor öt éves távolságokkal. A krónikus szorongást úgy definiálták, hogy mindkét hullámban jelen volt. Az újonnan jelentkező szorongást pedig csak a második hullámban azonosították.

Végül 64 résztvevőnél alakult ki demencia.

A krónikus és újonnan jelentkező szorongás majdnem háromszorosára növelte bármilyen okból eredő demencia kockázatát - a diagnózis felállításáig átlagosan 10 év telt el. Az első öt éven belül megszűnő szorongás viszont nem mutatott nagyobb kockázatot.

Dr. Rudolph Tanzi, a bostoni Massachusetts General Hospital McCance Center for Brain Health igazgatója hozzátette:

Ez a tanulmány megerősíti azt az elképzelést, hogy a szorongás enyhítését célzó terápia segíthet csökkenteni az Alzheimer-kór kockázatát.

A tanulmány néhány korlátját is megemlítették: például nem tudták pontosan mérni minden résztvevő hosszú távú állapotát.

A jövő gyógyítása, a gyógyítás jövője is terítékre kerül a Portfolio szeptember 26-i konferenciáján. Most érdemes regisztrálni:

A szakértők szerint a szorongás és a demencia közötti összefüggés részben azzal magyarázható, hogy az előbbi összefüggésben áll az érrendszeri betegségekkel - a demencia egyik okával - és káros hatással van a sejtekre.

A stressz növeli az agyban a kortizolszintet és a gyulladást, és mindkettő megöli az idegsejteket - mondta Tanzi, aki egyben a Massachusetts General Hospital genetikai és öregedési kutatócsoportjának igazgatója is. A szorongás a béta-amiloid felhalmozódásával is összefügg, ami az Alzheimer-kór egyik jellegzetes jele.

A rendellenességet összefüggésbe hozták az agy szerkezeti elváltozásaival is, "mint például az agy és a hippokampusz sorvadása, mind olyan folyamatok, amelyek szintén a demenciához kapcsolódnak. Az atrófia egy szövet vagy szerv elsorvadását jelenti, különösen a sejtdegeneráció következtében.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Caesar SPG