Szép csendben tovább gyilkol a Covid: szomorú adatok jelentek meg
Globál

Szép csendben tovább gyilkol a Covid: szomorú adatok jelentek meg

Portfolio
Az ausztrálok még mindig nagyobb arányban halnak meg, mint a világjárvány előtt, ami azt tükrözi, hogy a koronavírus-járvány elhúzódó hatásai világszerte a halálozás és a betegségek tartós növekedését eredményezik – írja a Bloomberg.

A Sydney-i székhelyű Actuaries Institute hétfői jelentésében közölte, hogy a többlethalálozás – azaz a világjárvány nélkül várható halálozáshoz képest bekövetkező növekedés - 2023-ban 5%-ot ért el Ausztráliában, ami jelentősen magasabb, mint a szezonális influenzajárványok éveiben tapasztalt 1-2%-os többlet.

A Covid még néhány évig érezteti majd hatását…A halálozás "új normális" szintje valószínűleg magasabb lesz, mintha nem lett volna a világjárvány

- mondta Karen Cutter aktuárius, az intézet halálozási munkacsoportjának szóvivője.

Az ausztrál eredmények alátámasztják az egyre több bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a Covid-19 rontotta a népesség, különösen az idősek és a társadalmi peremterületen élő kisebbségi csoportok egészségi állapotát, és új alapokra helyezte a várható halálozási arányokat.

Robert Anderson, az amerikai járványügyi hivatal, a Centers for Disease Control and Prevention's National Center for Health Statistics statisztikai elemzési és felügyeleti részlegének vezetője szerint az egészségügyi hatás az Egyesült Államokban még évekig érezhető lesz, így most a koronavírus okozta többlethalálozás új mérőszámát próbálja kalibrálni.

Tudjuk, hogy kárt okozott azoknál az embereknél, akik túlélték a vírust…Arra kellene számítanunk, hogy a halálozás pontosan olyan lesz, mint a járvány előtt volt? Nem hiszem.

Visszatérve az ausztrál jelentésre, az a Covid-19 által közvetlenül és közvetve okozott haláleseteket vizsgálta, amely továbbra is a top 10-es gyilkosok között van az országban.

A jelentés szerint 2023-ban több mint 6100 ausztrál halt meg a Covid miatt, ami a kilencedik vezető halálozási ok az országban.

Bár eddig minden egymást követő hullám kevesebb halálesettel járt, mint az előző, a koronavírus valószínűleg a jövőben is jelentős halálozási ok marad, különösen azok számára, akik nem kapták meg az ajánlott védőoltásokat és emlékeztető oltásokat.

A koronavírus folyamatos mutációi azt jelentik, hogy négy-öt havonta egy új változat vált ki egy Covid-hullámot - mondta David Putrino ausztrál idegkutató, aki 2020 eleje óta tanulmányozza a világjárvány egészségügyi hatásait a New York-i Icahn School of Medicine at Mount Sinai-ban.

A közhiedelemmel ellentétben ez mindig rosszabb lesz, mint az influenza a veszélyeztetettek számára

- mondta Putrino.

A 2020 és 2023 közötti időszakban a jelentés megállapította, hogy Ausztráliában a többlethalálozás 5%-ban korlátozódott, mivel a koronavírus terjedésének megfékezésére agresszív intézkedéseket hozott. Sok más helyen azonban a négyéves időszak átlagában nagyobb volt a halálozási arány: Latin-Amerikában mintegy 20%-os, Kelet-Európában 14%-os, az Egyesült Államokban pedig 10%-os többlethalálozás volt tapasztalható - áll a jelentésben.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek...

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
kim dzsong un kim ju ae