Nagyszabású haderő-átalakítást jelent be Amerika Japánban, itt vannak a részletek
Globál

Nagyszabású haderő-átalakítást jelent be Amerika Japánban, itt vannak a részletek

Portfolio
Az Egyesült Államok vasárnap Tokióban magas szintű biztonsági tárgyalásokon mutatja be Japán katonai parancsnoki struktúrájának jelentős átalakítását, valamint az ázsiai szövetségesével való védelmi kapcsolatok elmélyítését célzó intézkedéseket - közölte egy amerikai tisztviselő. A lépés célja, hogy a két ország hatékonyabban tudjon reagálni a Kínából és Észak-Koreából érkező növekvő fenyegetésekre - írja a Reuters.

Tokió márciusra tervezi egy új közös főhadiszállás létrehozását, amely a fegyveres erők felügyeletére szolgál majd. Ez lehetővé teszi a tevékenységek jobb összehangolását Washingtonnal. Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter vasárnap találkozik Yoko Kamikawa japán külügyminiszterrel és Minoru Kihara védelmi miniszterrel.

Austin miniszter azt tervezi, hogy bejelenti: az Egyesült Államok szándékában áll a U.S. Forces Japan (az USA Japánban állomásozó erői) közös haderőparancsnokságként való újjáalakítása

- mondta az amerikai tisztviselő.

A megbeszéléseken most először kerül szóba a "kiterjesztett elrettentés" is. Ez az amerikai elkötelezettséget jelöli, hogy az Egyesült Államok nukleáris erejét használja szövetségesei elleni támadások elrettentésére.

Japán bázist biztosít az Egyesült Államok számára katonai erejének ázsiai kivetítéséhez, 54 000 amerikai katonának, több száz repülőgépnek és Washington egyetlen előre telepített repülőgép-hordozó csapásmérő csoportjának ad otthont.

Kína növekvő katonai ereje és Észak-Korea rendszeres rakétakísérletei miatt Japán visszalép háború utáni pacifizmusától. 2022-ben tervbe vették, hogy a védelmi kiadásokat a GDP 2%-ára emelik.

Austin és Kihara vasárnap Tokióban találkozott dél-koreai kollégájával, Shin Won-sikkal is. Megállapodást írtak alá a háromoldalú együttműködés "intézményesítéséről", például az észak-koreai rakétafigyelmeztető adatok valós idejű megosztása és közös hadgyakorlatok révén.

A Biden-kormányzat szorgalmazza Tokió és Szöul mélyebb együttműködését is, amelyet korábban Japán koreai megszállása óta fennálló feszült kapcsolatok akadályoztak.

Ez a memorandum megerősíti Japán, az Egyesült Államok és Dél-Korea közötti együttműködést

- mondta Kihara újságíróknak.

Washington szeretné kihasználni a japán ipart is, hogy enyhítse az ukrajnai és közel-keleti konfliktusok által generált kereslet miatt az amerikai védelmi vállalatokra nehezedő nyomást. A múlt hónapban Tokió és Washington tárgyalásokat kezdett a védelmi ipari együttműködés elmélyítéséről.

Tokió után Blinken és Austin biztonsági megbeszéléseket folytatnak egy másik szövetségessel, a Fülöp-szigetekkel is.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

Ez történt a héten 07.28

A megkérdezett amerikaiak közel 60%-a úgy vélekedett, hogy az amerikai gazdaság recesszióban van, ami messze nincs így, de az emberek ezt gondolják, ráadásul szerintük átlagosan már 2023 márc

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukrajnai háború sérült ukrán haderő