Ukrán ügynököt adhatott át Oroszországnak a NATO egyik legerősebb országa – Itt mégis mi történik?
Globál

Ukrán ügynököt adhatott át Oroszországnak a NATO egyik legerősebb országa – Itt mégis mi történik?

Portfolio
Az ukrán SzBU-nak dolgozott az a férfi, aki felrobbantott egy terepjárót Moszkvában, majd Törökországba menekült, ahol a helyi hatóságok letartóztatták és átadták Oroszországnak – írja a RIA Novosztyi.

A héten felrobbantottak egy terepjárót Moszkvában, az incidens során két orosz állampolgár, köztük egy katona megsérült.

A feltételezett elkövető, a 29 éves Jegvenyij Szerebrjakov Törökországba menekült, ahol a helyi hatóságok őrizetbe vették és kiadták az orosz hatóságoknak.

A RIA Novosztyi azt írja: a merénylőt kihallgatták és azt állította, hogy az ukrán SzBU bízta meg a szabotázsakció kivitelezésével. Azt mondta: egyszer találkozott is az ukrán titkosszolgálati szervezet összekötőjével Isztanbulban.

Állítása szerint önként kereste meg az SzBU-t, 2023-ban. Pénzjutalmat és ukrán állampolgárságot ígértek neki, ha végre hajtja a bombamerényletet.

Nem kizárt, hogy zsarolás, kínzás, más nyomásgyakorlás árán csikarták ki az orosz hatóságok ezt a vallomást Szerebrjakovból és valójában nem volt az SzBU ügynöke. Oroszország jelenleg szinte minden terrormerényletet megpróbál az ukrán titkosszolgálatok nyakába varrni, hogy az orosz közhangulatot hergelje, erre példa a Crocus City Hall elleni terrortámadás.

Az sem kizárható természetesen, hogy Szerebrjakov igazat mond és tényleg Kijev rendelte meg a merényletet. Nem ez az első eset, hogy Ukrajna utasítására fontos személyeket, objektumokat próbálnak meg likvidálni Oroszországon belül nyugatbarát orosz állampolgárok. Darja Duginát, Alekszander Dugin orosz politikai vezető lányát is valószínűleg az SzBU robbantotta fel egy mostanihoz hasonló autóbombás merénylet során.

Nem világos, hogy a NATO-tag Törökország miért adta ki Szerebrjakovot Moszkvának, amikor racionálisan feltételezhető, hogy a NATO által támogatott Ukrajnának dolgozik. Ankara a háború során számos, hasonlóan érthetetlen gesztust tett mindkét oldalnak: ilyen volt például, amikor hazaküldték Ukrajnába az Azov ezred parancsnokait, holott megállapodtak Oroszországgal és Ukrajnával is arról, hogy a Moszkva által nácinak tartott alakulat vezetői a háború végéig Törökországban maradnak.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

Kiszámoló

Új e-mailes átverések

Nagyon terjed az Egyesült Államokban az új e-mailes átverések, amik pofonegyszerűek, mégis végtelenül hatásosak. Az elkövetők megfertőznek olyan emberek számítógépeit, akik sok pénzt keze

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: szép csendben gigaösszegű devizahitelt vett fel Kínától a magyar állam

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
mediterrán-időjárás-hőhullám-szélsőséges-időjárás-hőhullám