Olyan válsággal néz szembe Kína szomszédja, amivel már nem biztos, hogy meg tud birkózni
Globál

Olyan válsággal néz szembe Kína szomszédja, amivel már nem biztos, hogy meg tud birkózni

Portfolio
Mianmarban 2021-ben tört ki véres polgárháború, miután a katonai vezetés egy puccsal átvette a vezetést. A megoldás továbbra is távolinak látszik, miközben egyre nehezebben tudnak megbirkózni a sokasodó nehézségekkel. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a kormány helyzetét egy körvonalazódó energiaválság is nehezíti – írja a The Diplomat.

A délkelet-ázsiai országban az energiatermelés egy jelentős részét saját erőforrásból oldja meg, amely nagyban támaszkodik a hazai szénhidrogéntermelésre. A legnagyobb gázmező, a Jamana azonban az élettartama végéhez közeledik, ez pedig a kitermelésben is egyre jobban meglátszik. Az ország gázimportja Thaiföldre 47 százalékkal csökkent az elmúlt három évben, miközben az energiatermelés 35 százalékkal esett. A probléma megoldására korábban már születtek tervek, viszont ezeket a polgárháború veszélybe sodorta.

A Mianmarban tomboló fegyveres harcok következtében a befektetők is elhagyták Kína szomszédját, a valuta romlott.

Ennek az lett a következménye, hogy szinte megfizethetetlenül drága lenne Najpjidónak külföldről vásárolnia energiahordozókat. Először tehát arra lenne szüksége a kormánynak, hogy helyreállítsa a bizalmat az ország felé, amely viszont nem fog menni a harcok befejezése nélkül. Közben az is világos, hogy a katonai vezetés nem reagál megfelelően a gazdasági problémákra. A vezetés igyekezett személycserékkel változást hozni a kényes területeken, de ezek nem oldották meg az alapvető problémákat.

A rendszer egyik legnagyobb hibája, hogy az elit hangzatos, de alátámasztatlan kijelentésekkel igyekszik fenntartani a bizalmat, miközben a média a sikerekről harsog. A valóságban azonban ezek a nagyszabású projektek szinte minden esetben hamar leállnak, vagy el se kezdődnek. Min Aung Hlaing miniszterelnök például tucatjával jelentett be erőműveket, miközben ezekből szinte semmi sem lett. A csökkenő termelés már a legnagyobb városokban is sorozatos áramkimaradásokhoz vezet.

A The Diplomat szerint a katonai vezetőknek teljesen át kellene értékelniük a politikájukat, hogy valahogy kikecmeregjenek a jelenlegi helyzetükből. Elsődlegesen meg kell nyitniuk az országot a külföldiek előtt, amely lassan újra növekedést hozhat. Ezen felül az energiaszektor teljes átalakítása is szükséges lenne, mivel a gázmezők kimerülőben vannak és a jövőben már inkább a fenntartható, zöld megoldásokra kellene koncentrálni. Közben a helyzet politikai szempontból is egyre kényesebb. A csökkenő gáztermelés miatt a vízerőművekre jóval nagyobb figyelem helyeződik, ám

ezek sokszor éppen azokon a területeken fekszenek, ahol mindennaposak a kormányerők összecsapásai a felkelőkkel.

Összességében egyelőre nem igazán körvonalazódik a kiút a szorult helyzetből Najpjidó számára, megoldás hiányában pedig a rendszer fenntartása is még nehezebbé válik. A fokozódó harcok miatt az elmúlt egy évben jelentős területet is vesztettek a kormányerők, több kulcsfontosságú területről is visszavonulni kényszerültek. Ha ezt tetézzük a gazdasági és áramellátási problémákkal, akkor a katonai junta könnyen abban a helyzetben találhatja magát, hogy egyszerűen elfogy a talaj a lába alól.

Címlapkép forrása: Thierry Falise/LightRocket via Getty Images

KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

Kiszámoló

Új e-mailes átverések

Nagyon terjed az Egyesült Államokban az új e-mailes átverések, amik pofonegyszerűek, mégis végtelenül hatásosak. Az elkövetők megfertőznek olyan emberek számítógépeit, akik sok pénzt keze

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: szép csendben gigaösszegű devizahitelt vett fel Kínától a magyar állam

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
kamala harris barack obama