Színt vallott Joe Biden: elárulta, miért lépett vissza az elnökjelöltségtől
Globál

Színt vallott Joe Biden: elárulta, miért lépett vissza az elnökjelöltségtől

MTI
|
Portfolio
Joe Biden amerikai elnök amerikai idő szerint szerda este először szólalt meg nyilvánosan, amióta vasárnap bejelentette visszalépését az elnökjelöltségtől. Biden az Ovális Irodából szólt a néphez, a demokrácia megmentésével és a generációváltás szükségességével magyarázva döntését.

Úgy döntöttem, hogy az előrelépés legjobb módja, ha átadom a fáklyát a fiatalabb generációnak, és ez a legjobb módja a nemzet egyesítésének

– fogalmazott az elnök 11 perces, az országos televíziókban is közvetített megszólalásában.

Tisztelem ezt a hivatalt. De a hazámat jobban szeretem

– mondta az elnök.

Kijelentette, világossá vált számára, hogy egységre van szükség a pártjában. Hangsúlyozta, hogy a második elnöki ciklusra is voltak tervei, de megfogalmazása szerint semmi, a személyes ambíció sem lehet fontosabb a demokrácia megmentésénél.

Életem legnagyobb megtiszteltetése volt, hogy az Önök elnökeként szolgálhattam. De a demokrácia védelmében [teszem], amely a tét – és amely fontosabb minden címnél. Erőt merítek és örömöt találok abban, hogy az amerikai népért dolgozom.

Biden a beszédben egy szóval sem említette Donald Trumpot, de világos utalást tett arra, szerinte mik között kell választania az amerikai népnek.

Az amerikaiaknak választaniuk kell, hogy előre- vagy hátralépnek, választaniuk kell a remény és a gyűlölet, az egység és a megosztottság között

– mondta.

Joe Biden ismét támogatásáról biztosította alelnökét, Kamala Harrist mint elnökjelöltet:

Tapasztalt. Kemény. Képességes. Hihetetlenül jó partnerem volt, és országunk jó vezetője.

Biden megjegyezte:

Amerika határvonal előtt áll. A most meghozott döntések meghatározók lesznek az amerikai nemzet és a világ számára egyaránt a következő évtizedekben.

Az elnök közölte, hogy a mandátumából hátralévő hat hónapban hivatali feladataira kíván összpontosítani. Tervei között említett gazdasági intézkedéseket, többi között a gyógyszerek elérhetőségének javítását, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés szélesítését, valamint klímapolitikai lépéseket és a szövetségi Legfelsőbb Bíróság reformját.

Hangoztatta, hogy továbbra is nemzetközi összefogást szorgalmaz Putyin megállítására, és a NATO-ban elért egység mintájára hasonlót szeretne létrehozni a csendes-óceáni térségben is a szövetségesekkel. Hozzátette, hogy tovább dolgozik a gázai háború lezárásán, ami a közel-keleti stabilitásnak is feltétele.

Én vagyok az első elnök ebben az évszázadban, aki azt mondhatja az amerikai népnek, hogy az Egyesült Államok nem áll háborúban sehol a világon. Továbbra is összefogjuk a büszke nemzetek koalícióját, hogy megakadályozzuk Putyint abban, hogy elfoglalja Ukrajnát és még több kárt okozzon. Erősíteni fogjuk a NATO-t, és erősebbé és egységesebbé fogom tenni, mint bármikor történelmünk során. Ugyanezt fogom tenni csendes-óceáni szövetségeseinkért is. Tudják, amikor hivatalba léptem, az volt a hagyományos vélekedés, hogy Kína elkerülhetetlenül megelőzi, felülmúlja az Egyesült Államokat. Ez már nem így van

– mondta Biden, aki hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban nincs helye politikai erőszaknak, vagy az erőszak bármely más formájának.

Címlapkép forrása: Evan Vucci/AP Photo/Bloomberg via Getty Images

Kiszámoló

Új e-mailes átverések

Nagyon terjed az Egyesült Államokban az új e-mailes átverések, amik pofonegyszerűek, mégis végtelenül hatásosak. Az elkövetők megfertőznek olyan emberek számítógépeit, akik sok pénzt keze

MNB Intézet

A szignifikanciatesztelés logikája

Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a reptéri piszoárok belsejébe ragasztott legyet ábrázoló matrica növeli-e annak az e

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: szép csendben gigaösszegű devizahitelt vett fel Kínától a magyar állam

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
ukrán tank