Amerikai elnökválasztás 2024: egy volt űrhajós a legnagyobb esélyes, hogy Kamala Harris alelnökjelöltje legyen?
Globál

Amerikai elnökválasztás 2024: egy volt űrhajós a legnagyobb esélyes, hogy Kamala Harris alelnökjelöltje legyen?

Portfolio
A Predict It fogadási oldal alapján egy szenátor, három kormányzó és egy miniszter rendelkezik a legnagyobb eséllyel, hogy Kamala Harris várható demokrata elnökjelölt oldalán induljon az idei választáson. Az élen álló politikusokban egy dolog közös: mindannyian fehér férfiak.

A jelenlegi tétek alapján egyértelmű, kit tartanak a fogadók Kamala Harris legvalószínűbb alelnökesélyesének.

  • Az utóbbi napokban kilőtt Mark Kelly arizonai szenátor esélye, ami tegnapelőtt 43%-on tetőzött. A haditengerészetnél pilótaként, majd a NASA-nál űrhajósként szolgáló Kelly jelöltségét jelenleg 39%-ra teszi az oldal. A billegő állam népszerű szenátorának pedigréjét az is erősíti, hogy a korábbi képviselő, Gabby Giffords férje, aki 2011-ben súlyos fejsérülést szerzett egy tömeges lövöldözésben, de túlélte az incidenst. Giffords azóta a fegyvertartás korlátozása melletti kampány élharcosa.

    Kérdés viszont, hogy a demokratáknak Harris mellett, vagy a szenátusi szűk többségük esetleges megőrzése céljából van-e nagyobb szükségük Kellyre.

  • 29%-kal a második helyen Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzó áll, aki 2023-as megválasztása előtt az állam főügyeszeként dolgozott. A mérsékelt politikusként számon tartott 51 éves Shapiro legutóbb meggyőző, 56%-os szavazataránnyal aratott diadalt a fontos rozsdaövezeti csatatérállamban, az izraeli-palesztin konfliktusban képviselt határozottan Izrael-párti véleménye azonban fejtörést okozhat, ha rá esne Harris választása.
Forrás: Predictit
  • Az elmúlt pár nap alatt az elsőről a harmadik helyre csúszott vissza Roy Cooper, Észak-Karolina 67 éves kormányzója, aki személyesen is jól ismeri Harrist, hiszen együtt szolgáltak államügyészként. Cooper 2017 óta az állam kormányzója, azelőtt 17 évig vezette az észak-karolinai főügyészséget. Noha Észak-Karolinára szintén billegő államként tekintenek, a demokraták legutóbb 2012-ben nyerték meg, ezáltal

    Cooper kisebb eséllyel viheti Harrist győzelemre itt, mint Shapiro vagy Kelly az ennél szorosabb Pennsylvaniában vagy Arizonában.

  • A negyedik helyen a 46 éves Andy Beshear szerepel, aki 2019 óta a republikánusok által dominált Kentucky állam kormányzója. Amellett, hogy Beshear a szintén kormányzóként szolgáló apja nyomdokaiba lépve lesöpörte republikánus ellenfelét az Appalache-hegységi államban, sokatmondó, hogy az ország legnépszerűbb demokrata kormányzójának számít:

    a kentuckyiak kétharmada látja kedvező fényben a munkáját.

    Az alelnökségre adott esélye azonban csak 11% a fogadók szerint, Kentucky megfordítása pedig leányálom lenne a demokraták számára.
  • Az ötödik helyen, szorosan Beshear mögött a nála négy évvel fiatalabb Pete Buttigieg következik, akit az afganisztáni katonai szolgálata után az indianai South Bend polgármesterének választottak, majd 2020-ban első nyíltan meleg politikusként indult a demokrata elnökjelöltségért. 2021 óta Joe Biden kormányzatában közlekedési miniszterként dolgozik.

Hatodik helyen a Harrisszel egyidős Tim Walz, Minnesota kormányzója áll, akit a milliárdos üzletemberi háttérrel rendelkező J. B. Pritzker illinois-i és Gretchen Whitmer michigani kormányzó követ, egyedüli nőként.

harris alelnökjelöltek fogadás
Forrás: Predictit.com

Az NBC News-nak úgy nyilatkozott Ashley Etienne, aki korábban az alelnök kommunikációs igazgatójaként dolgozott, hogy Harrisnek "szüksége van valakire, aki mérsékelt, nyilvánvalóan egy fehér férfira."

Szerintem az, hogy egy fehér férfit választ, ellensúlyozza a faji és nemi hovatartozását, és ezzel sok függetlent, Nikki Haley-szavazót, az elégedetlen republikánusokat is le tudná hámozni Trumpról. Azt hiszem, ez olyan módon tenné teljessé a szavazólapot, ami szerintem frissnek és előremutatónak tűnik, ugyanakkor teljesen tisztában van azzal, hogy hol tartunk nemzetként

- vélte Etienne, aki szerint Kelly a legnagyobb esélyes, mivel a bevándorláspolitika szempontjából jelentős határmenti államból, Arizonából származik. Donald Trump egyik legfőbb támadási felülete pedig épp a migráció Harrisszel szemben.

Címlapkép: Kamala Harris amerikai alelnök felkészül Mark Kelly eskütételére a szenátor feleségével, Gabrielle Giffords-szal 2023. január 3-án Washingtonban. Címlapkép forrása: Tasos Katopodis/Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: szép csendben gigaösszegű devizahitelt vett fel Kínától a magyar állam

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
ukrán tank