Ukrán főparancsnok: Oroszország legyőzhető, ehhez pedig már meg is van a titkos taktika
Globál

Ukrán főparancsnok: Oroszország legyőzhető, ehhez pedig már meg is van a titkos taktika

Portfolio
Hosszú interjút adott Olekszandr Szirszkij, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka a The Guardiannak, amelyben az ukrajnai háború legutóbbi eseményeit elemzi.

Olekszandr Szirszkij egy titkos bázison, a lőszeres ládán ülve adott interjút a brit lapnak, amelyben értékelte az ukrajnai háború történéseit. Az első kérdés rögtön arra tér ki, hogy mikor érkezhetnek meg a várva várt F-16-os vadászgépek az országba. Elmondta, hogy bár tudja a választ, mégsem oszthatja meg ezeket az interjúztatóval. A főparancsnok nincs könnyű helyzetben, mivel az a feladata, hogy egy jobb erőforrási helyzetben lévő orosz seregen kerekedjenek felül. A katonai vezető elismeri, hogy Moszkva jobb helyzetben van, bizonyos esetekben kétszeres vagy akár háromszoros túlerőben vannak, és a számok folyamatosan növekednek. Konkrét példákat is hozott:

  • Az orosz harckocsik száma 2022 óta 1700-ról 3500-ra nőtt,
  • a tüzérségi rendszerek száma háromszorozódott,
  • míg az egyéb páncélosok száma 4800-ról 8900-ra emelkedett.
  • Emellett az inváziós katonák kezdeti 100 ezer fős állománya mára elérte az 520 ezer főt, és az év végére 690 ezerre tervezik emelni.

Ez a fölény a harctéri eseményeken is látszódik, az ukrán alakulatok kénytelenek védekezésre beállni, és szükség esetén hátrálni, Szirszkij elismerte, hogy a „dolgok nagyon nehezek”. Ennek ellenére a főparancsnok továbbra is bizakodó a jövővel kapcsolatban. Úgy látja, hogy

Oroszországot meg lehet állítani, ennek pedig a legfontosabb zálogát az ukrán katonák és tisztek adják.

Szerinte a „bátor és hősies” ellenállás segítségével sokkal nagyobb túlerővel szemben is felül lehet kerekedni. Példaként hozta fel Szumi és Harkiv esetét, mivel szerinte ezeket a megyéket is el akarta foglalni Vlagyimir Putyin orosz elnök, ám a próbálkozások eddig nem hoztak lényeges eredményeket.

Szirszkij értékelte a lassú orosz előrenyomulást is a Donbaszban. Szerinte ezek csak taktikai győzelmek, de nem operatív áttörések, a helyzet továbbra is stabil a keleti régióban. Elmondta, hogy az utóbbi időben a 3700 kilométer hosszú frontvonal mintegy 977 kilométerén aktív tevékenység zajlott, ami rendkívül teljesítményt követel meg a védőktől. Szerinte a harcok megdöbbentő áldozatokat követelnek a támadóktól, az arány nagyjából háromszoros, ennyivel többen esnek el az oroszok oldalán az ukrán veszteségekhez képest. Azt azonban nem nevezte meg, hogy pontosan hány ukrán katona halt meg a harcok közben, mivel ezek érzékeny adatok.

Szirszkij szerint Moszkva igen kegyetlen taktikát alkalmaz a hadműveletei során: hatalmas számú gyalogost áldoznak fel kevéske területi győzelemért.

Ellenben Ukrajna elve az, hogy inkább a katonák életét védik, nem tartják a végsőkig azokat a pozíciókat, amiknek már semmi értelmük sincsen. A főparancsnok szerint a kedvezőtlen események ellenére Ukrajna továbbra is a harctéren győzheti le Oroszországot. Ebben az F-16-osok nagy segítséget nyújthatnak, annak ellenére is, hogy korlátozott képességekkel rendelkeznek, ezért nagyon óvatosan kell használni ezeket a frontvonalon. Ennél is fontosabb szereppel bírnak a pilóta nélküli légi rendszerek, azaz a drónok. Szerinte ezek mára akkora szerepet játszanak egy modern háborúban, mint a tüzérség és a minőség jóval fontosabb a mennyiségnél. A hosszú távolságra képes eszközeik száma is folyamatosan nő és jól teljesít, ezekkel már legalább 200 oroszországi célpontra mértek csapást. Szirszkij elmondta, hogy Kijev egyik legfontosabb célja a Krími híd elpusztítása, de azt nem árulta el, hogy erre mikor kerülhet sor. Az utolsó kérdés az volt a főparancsnok felé az újságírótól, hogy reális-e Ukrajna győzelme. A válasz egyértelmű volt a katonai vezetőtől:

Reális. Természetesen ez egy nagy katonai titok. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy elérjük 1991-ben a nemzetközileg elismert határokat. Győznünk kell… hogy felszabadítsuk polgárainkat, akik a megszállt területeken vannak, és akik szenvednek.

Címlapkép forrása: Metin AktaÅ/Anadolu Agency via Getty Images

MNB Intézet

A szignifikanciatesztelés logikája

Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a reptéri piszoárok belsejébe ragasztott legyet ábrázoló matrica növeli-e annak az e

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újult erővel támad a fertőzés, ami Magyarországon is halálozással járt - Már a hazai járványhatóság is figyelmeztet

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Húszi katonák jemen