Portfolio signature

Kétfrontos háborúba keveredhet Izrael? – Újabb ország kezdte el lőni Jeruzsálemet

A tavaly októberi terrortámadás után kirobbant izraeli-palesztin háború Jeruzsálem szemszögéből meglehetősen zökkenőmentesen indult: bár az Irán által vezetett „Ellenállás tengelye”, azaz a Hezbollah, a szír és iraki milíciák, illetve  jemeni húszi lázadók is indítottak rakéta- és dróntámadásokat a zsidó állam ellen, a konfliktus kezdeti szakaszában ezek az akciók inkább apró kellemetlenségnek, mintsem valós veszélynek tűntek az izraeli hadvezetés számára. A gázai invázió elhúzódásával azonban kezdetben Libanon, most pedig Jemen irányából is egyre gyakoribbak, ráadásul veszélyesebbek a belövések. Cikkünkben azt vizsgáljuk meg, hogy mekkora az esély arra, hogy Izrael elszórt légitámadásoknál aktívabban is beszálljon a jemeni polgárháborúba.

A Jemen nyugati harmadát irányításuk alatt tartó síita húszik az „Ellenállás tengelyének” többi tagjához képest meglehetősen későn kapcsolódtak be az Izrael elleni konfliktusba: tavaly novemberben kezdték meg a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben közlekedő, szerintük Jeruzsálemhez köthető teherhajók vegzálását, a zsidó állam ellen pedig hatékonynak még jóindulattal sem nevezhető drón- és rakétatámadásokat indítottak, melyek nagy részét a tengeren állomásozó nyugati hajók és a szaúdi légvédelem lőtt le, Izrael területét el sem találták.

Érdemi változás múlt pénteken állt be, amikor a húszik magukra vállaltak egy Tel-Aviv ellen indított drón- és rakétatámadást, amely során egy izraeli állampolgár életét vesztette. A szaúdiak szerint négy drón és egy rakéta indult el Nyugat-Jemenből, a ballisztikus rakétát és három drónt azonban lelőttek az amerikai hadihajók. Mindettől függetlenül ez volt a húszik első olyan támadása, ami sikeresen elérte Izrael területét.

Az IDF válaszul vasárnap lebombázta a húszik legnagyobb, El-Hudajában található kikötőjét, a történet azonban itt nem állt meg: a jemeni lázadók még aznap újabb rakétákat indítottak a zsidó állam felé, ezúttal azonban nem jutottak át a légvédelmen.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Mi változott most meg a jemeni húszik akcióiban?
  • Kik azok a húszik?
  • Honnan szerezték a szakadárok a fegyvereket?
  • Háborúba mehet Izrael a támadás miatt?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés