Kutatók állítják, ezzel a módszerrel jobban fogsz tudni aludni
Globál

Kutatók állítják, ezzel a módszerrel jobban fogsz tudni aludni

Portfolio
Egy átlagos felnőtt nagyjából a napjai egyharmadát tölti alvással. A pihenés hosszúsága és minősége nagyban befolyásolja a hosszú távú egészséget, ezért régóta vizsgálják már, hogyan lehet javítani rajta. Egy friss kutatás megállapította, hogy az eddigi szakértői állásponttal ellentétben, az este végzett rövid, könnyed testmozgás pozitív hatással lehet az éjszakai alvásra - írja a Medical Xpress.

Korábban már sok kutatás vizsgálta az alvás egészségre gyakorolt hatásait, valamint, hogy milyen életmódbeli változtatásokkal lehet azt javítani. Ezen kutatások szerint fontos törekedni a megfelelő éjszakai alvásra, ugyanis a túl kevés, vagy gyakran megszakított éjszakai alvás növelheti a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát.

A szakértői konszenzus jelenlegi állása szerint a napközbeni testmozgás javíthatja az alvás minőségét, azonban a lefekvés előtti órákban végzett intenzív testmozgás megemelheti a szívritmust.

Egy BMJ Open Sport and Excercise Medicine folyóiratban megjelent friss kutatás azonban megállapította, hogy

az esti órákban félóránként végzett párperces, könnyed edzés növelheti az éjszakai alvás hosszát, amely hosszú távon pozitív élettani hatásokkal jár.

A félóránként, megszakításokkal végzett edzés elsőre furcsának tűnhet, de fontos oka van annak, hogy ebben a formában vizsgálták a hatásokat a kutatók. A tanulmány szerint az emberek általában az esti órákban ülnek legtöbbet megszakítás nélkül, valamint sokan ilyenkor végzi el a nap legnagyobb étkezését is.

Ezen tényezőkhöz társul, hogy az inzulin szintje általában alacsonyabb este a szervezetben, ami együttesen a vércukorszint emelkedésével járhat.

A tanulmány szerzői már korábbi kutatásukban megállapították, hogy az este 30 percenként végzett könnyű, állóképességi edzés, csökkenti a véráramban lévő cukor mennyiségét étkezés után. Jelenlegi kutatásukban pedig azt vizsgálták, hogy hogyan hat ez a fajta testmozgás az alvás minőségére.

A kísérlet során 30 felnőttet kértek meg arra, hogy kétféle módon végezzék esti tevékenységeiket. Először a résztvevők este négy órán keresztül folyamatosan ültek, miközben streaming szolgáltatásokat néztek,

a második alkalommal pedig félóránként háromperces, saját testsúlyos gyakorlatokat (guggolás, vádliemelés és csípőnyújtás) végeztek.

A laboratóriumban végzett tesztek után a résztvevők hazamehettek és a megszokott környezetükben térhettek nyugovóra este, ahol egy csuklómonitor segítségével mérték az alvásukat.

A kísérletek után az alvás minőségében (az éjszakai felébredés számában és időtartamában) nem volt változás, azonban a kutatók megállapították, hogy az aktívan töltött estét követően majdnem 30 perccel tovább aludtak a résztvevők.

A kutatók felhívták a figyelmet, hogy a kísérletet szigorúan ellenőrzött, laboratóriumi környezetben végezték el, ezért a jövőbeni kutatásoknak azt kellene vizsgálniuk, hogy a valós életben hogyan befolyásolja az alvást a hasonló aktivitás.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
örmény zászló