Kína olyan területen robbanthat ki háborút, amire kevesen számítottak
Globál

Kína olyan területen robbanthat ki háborút, amire kevesen számítottak

Portfolio
Kína ambiciózus tervet mutatott be, amellyel az ország megalapozná a jövőben tervezett kínai holdra szállás kommunikációs, navigációs és megfigyelési rendszerét. A tervek szerint egy átfogó műholdas hálózatot építenének ki, amely valós idejű kommunikációt tesz majd lehetővé a Föld és a Hold között - számolt be az Interesting Engineering.

Kína az utóbbi időben nagy hangsúlyt fektet az űrprogramjára, amelynek egyik legfontosabb eleme a Hold meghódítása. Júniusban tudományos mérföldkövet értek el a holdkutatásban, mikor a Csang-o-6 küldetés keretében először sikerült a Hold túlsó oldaláról kőzetmintákat hazahozniuk.

A Kínai Űrtechnológiai Akadémia és a Pekingi Űrhajómérnöki Intézet kutatói most új tervekkel biztosítanák be a jövőbeli holdra szállást.

A rendszer lehetővé tenné, hogy akár 20 vagy több űrutazó egyszerre kommunikálhasson a Földi bázissal kép, hang vagy videó formájában.

Emellett pontos helymeghatározást, navigációt és időmérést (PNT - Positioning, Navigation and Timing) biztosítana a holdi utazáshoz és az égitesten végzendő felszíni műveletekhez.

A Chinese Space Science and Technology folyóiratban megjelent tanulmány szerint ezzel az infrastruktúrával képesek lennének mindössze egy méteres mozgó célpontok megfigyelésére is a Föld és a Hold közötti térségben.

Yang Mengfei, a 2020-as kínai Csang-o-5 Hold-küldetés egyik vezetője szerint a ciszlunáris tér az emberi tevékenység új határvidékévé vált. Ez a térség a Föld körüli műholdak pályájától kezdve egészen a Hold pályáján belüli régióig terjed. Ez az új határvidék

nemcsak tudományos kutatásokra ad lehetőséget, hanem gazdasági és katonai szempontból is stratégiai fontosságúvá válik.

A következő évtizedben várhatóan gyorsan bővülnek majd a tevékenységek ebben a régióban

- mondta Yang csapata a tervekről.

Yang közölte, hogy a Hold környéki erőforrásokért (orbitális pályarészekért és használható rádiófrekvenciákért) már jelenleg is erős verseny folyik és ez a jövőben csak erősödni fog. Éppen ezért, szerinte

Kínának sürgősen ki kell dolgoznia egy magas szintű ütemtervet a megfelelő űrinfrastruktúra fejlesztésére, és versenyelőnyre kell szert tennie a kialakulóban lévő ciszlunáris gazdaságban.

Yang Mengfei és csapata szerint Kína három szakaszban tervezi megépíteni a Föld és Hold közötti infrastruktúrát:

  • Az első szakaszban két műholddal és egy holdi irányítóállomással támogatják majd a holdi küldetéseket, amelyek a tervek szerint 10 felhasználóval való kommunikációt tesznek majd lehetővé.
  • Ezt tovább bővítve, a második szakaszban tíz műholdat és egy második holdi állomást építenek majd fel. Ezzel együtt az adatátviteli sebességet másodpercenként 5 gigabyte-ra növelik majd, míg a navigáció pontosságát 100 méteresre javítják.
  • Az utolsó, harmadik szakaszban a rendszer 30 műholdra és három holdi állomásra bővülne. A kutatók célja, hogy ezzel elérjék a 10 gigabyte per másodperces adatátviteli sebességet, valamint 10 méteres pontossággal tudják navigálni a holdi tevékenységeket.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
covid-19 koronavirus koronavírus tünetei hosszú covid