Meghosszabbították az erőszakos tüntetések miatt elrendelt kijárási tilalmat
Globál

Meghosszabbították az erőszakos tüntetések miatt elrendelt kijárási tilalmat

MTI
A bangladesi kormány vasárnap meghosszabbította az eddig legalább 114 halálos áldozatot követelő erőszakos tüntetések miatt a főváros Dakkában és más városokban két napja elrendelt kijárási tilalmat.

A rendelet szerint a kijárási tilalom a legfelsőbb bíróságnak a tüntetéseket kiváltó, a kormányzati álláskvótákról szóló aznapi meghallgatásáig van érvényben, majd egy kétórás szünetet követően "bizonytalan ideig" folytatódik - jelentette a helyi média.

Az országban június eleje óta tartanak a tüntetések a kormányzati állások 30 százalékát a háborús veteránok rokonai számára fenntartó kvóta megszüntetését követelve. A több mint 170 milliós országban közel 32 millió fiatal munkanélküli vagy nem rendelkezik szakképzettséggel, és a tiltakozók szerint a kvótarendszer az országot 2009 óta vezető, 76 éves Vazed Haszina miniszterelnököt támogató csoportok rokonainak kedvez.

Haszina kormánya 2018-ban ugyan eltörölte a kvótarendszert, de egy bíróság a múlt hónapban visszaállította. A bangladesi legfelsőbb Bíróság a kormány fellebbezését követően felfüggesztette a döntést, és az ügyben augusztus 7-re tervezett meghallgatást előre hozva, most vasárnap tárgyalta az ügyet.

Most hozott döntésével a grémium hatályon kívül helyezte a korábbi bírósági határozatot és eltörölte kormányzati állásokra vonatkozó, a tüntetéseket kiváltó kvóták nagy részét. Ennek értelmében a kormányzati pozíciók 93 százalékát a jelöltek ezentúl pusztán érdemeik, nem pedig a kormányzathoz fűződő rokoni kapcsolataik alapján tölthetik be.

A tüntetések erőszakos összecsapásokba torkolltak a tüntető diákok, valamint a rendőrök és ellentüntetők között, amelyekben kedd óta legkevesebb 114-en meghaltak, több százan pedig megsebesültek. A bangladesi kormány pénteken katonai egységeket irányított Dakkába és a nagyobb városokba a polgári hatóságok megsegítésére.

Csütörtök óta Bangladesben felfüggesztették az internet- és SMS-szolgáltatást, az egyetemek és főiskolák már szerdától zárva tartanak.

Címlapkép forrása: Samir Jana/Hindustan Times via Getty Images

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
orosz-ukrán háború tank harckocsi gyalogsági harcjármű drón vadászgép rakéta-sorozatvető stock