Joe Biden visszalépett
Globál

Joe Biden visszalépett

Portfolio
Hosszas találgatások után Joe Biden amerikai elnök vasárnap este bejelentette, hogy visszalép a 2024-es elnökválasztástól, majd nem sokkal később meg is nevezte, hogy kit támogat Donald Trump republikánus jelölttel szemben. Az amerikai elnökválasztás fejleményeiről folyamatosan frissülő cikkünk itt található.

Vasárnap este Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy visszalép az elnökválasztástól.

Életem legnagyobb megtiszteltetése volt, hogy az önök elnökeként szolgálhattam. És bár az volt a szándékom, hogy újraválasztásra pályázzak, úgy vélem, a pártom és az ország érdeke az, hogy visszalépjek, és kizárólag arra összpontosítsak, hogy elnöki feladataimat teljesítsem a ciklusom hátralévő részében. Még a héten részletesebben fogok beszélni a Nemzetnek a döntésemről.

- írta Biden az X közösségi oldalon közzétett bejegyzésében.

A visszalépésre lehetett számítani, miután Biden és Trump vitája óta egyre erősödtek azok a hangok, hogy a demokratáknak egy új jelöltet kellene felépíteniük. Biden visszalépését több mint 30 demokrata politikus sürgette nyilvánosan, sajtóértesülések szerint pedig Nancy Pelosi korábbi házelnök, utódja, a demokraták képviselőházi vezetője, Hakeem Jeffries és Chuck Schumer, a párt szenátusi első embere is jelezte az amerikai elnöknek, hogy nem hisznek novemberi győzelmében. Egy friss közvélemény-kutatás is azt mutatta, hogy a demokraták 60 százaléka szerint Bidennek vissza kellene lépnie.

Múlt héten már érkeztek hírek azzal kapcsolatban, hogy a regnáló elnök a hétvégén fogja meghozni döntését.

A 46. amerikai elnök döntése, hogy nem pályázik második ciklusra, egyben Washington egyik leghíresebb politikai karrierjének végét is jelenti. Biden 1973-ban került a szenátusba, 2009-ben Barack Obama alelnöke lett, 2020-ban pedig elnöknek választották. Az elnök döntése azonban azt is jelenti, hogy demokrata pártja most jelölt nélkül marad Trumppal szemben, aki a kritikus csatatér államokban és országos szinten is előnyre tett szert Biden ellenében a közvélemény-kutatások szerint.

Kevesebb mint négy hónap van hátra a választásokig, így nagy kérdés, hogy a demokratáknak mennyi sikerül jól felépíteniük egy új jelöltet. Biden egy másik posztjában közölte, hogy Kamala Harrist támogatja.

Várható piaci reakciók

Ha abból indulunk ki, hogy a piacok a mostani lépést úgy értékelik, hogy ezzel a demokraták esélyei némiképp javultak a republikánusokkal szemben az elnökválasztási versenyben, akkor érdekes piaci reakciók várhatók.

Nem lennénk meglepve, ha a hétfői kereskedésben a technológiai részvénytúlsúlyos Nasdaq indexe felülteljesítene. Ha a piacok úgy értékelnék, hogy a demokraták esélyei javultak, és mivel Trump ugyanis ellenséges a nagy technológiai vállalatokkal szemben, és emiatt nem teljesítettek jól az elmúlt napokban ezek a részvények, és emiatt a Nasdaq indexe. Az új fordulat hozhat egy fellélegzést a Nasdaq indexben és megjelenhetnek a vevők.

Emellett hasonló fellélegzés jöhet a kínai részvénypiacokon, ugyanis a demokraták esélyeinek javulásával némiképp megnyugodhatnak a befektetők, Trump ugyanis ellenséges Kínával szemben is.

Mivel a piaci várakozások szerint Donald Trump elnökjelölt nagyobb fiskális lazítást hajtana végre, mint a demokraták, ezért amennyiben Biden elnök visszalépése növeli a demokraták esélyeit, akkor az a nyersanyagok számára kedvezőtlen lehet.

A kriptopiac nyitva van, így ott látható a piac reakciója Biden visszalépésére. Durván 2 százalékot esett a bitcoin árfolyama rögtön a bejelentés után, bár nagyon hamar visszarántották. Az amerikai kriptoipar számára inkább negatívumként értelmezhető a hír, hiszen a Trump a kriptopiacok támogatójaként pozíciónálja magát, míg a demokraták inkább a szigorúbb szabályozással tették emlékezetessé az elmúlt éveket - a hirtelen eséssel tehát a demokraták javuló esélyeit árazhatták.

btc0721

Érkezik a demokraták nagygyűlése

A Portfolio Checklist pénteki adásának második részében Pintér Károly, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának docense, az egyetem Angol-amerikai Intézetének vezetőjét kérdeztük Biden potenciális visszalépéséről.

Pintér a podcastben pénteken azt mondta, hogy a visszalépés számos kérdést vethet fel a Demokrata Párt jövőjével kapcsolatban, például, hogy ki léphetne Biden helyébe. Kamala Harris előléptetését tartotta az egyik kézenfekvő megoldásnak, ugyanakkor az ő népszerűsége sem kiemelkedő. A Demokrata Pártnak minden esetre gyors döntést kellene hoznia.

Emlékeztetett: az amerikai politikában a pártgyűlések hagyományosan döntő szerepet játszottak a jelöltek kiválasztásában, de az elmúlt évtizedekben az előválasztások rendszere vette át ezt a szerepet. Most viszont újra a nagygyűlésen dől majd el a demokrata elnökjelölt személye, tehát körülbelül fél évszázad óta először lesz valódi tétje annak, hogy hogyan döntenek a delegátusok, Biden visszalépésével ugyanis az ő kötöttségük – tehát, hogy az előválasztások eredménye miatt Bidenre kell szavazniuk – megszűnik.

A teljes interjú meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adásába a Spotify-on, az Apple Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is, a harmadik könyvjezőtől:

Címlapkép forrása: Chip Somodevilla/Getty Images

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
biden