Itt a vége Biden számára? Letaglózó számok érkeztek
Globál

Itt a vége Biden számára? Letaglózó számok érkeztek

Portfolio
Az elmúlt hét eseményei után emelkedett Donald Trump volt elnök népszerűségi mutatója az amerikaiak körében, miközben egyre többen szeretnék, ha Joe Biden elnök kiszállna a versenyből - derül ki az ABC News/Ipsos új közvélemény-kutatásából. Biden stábja egyre nehezebb helyzetben van: a demokraták 60%-a úgy véli, hogy az elnöknek vissza kéne lépnie a jelöltségtől. A felmérésből azonban az is kiderült, hogy az amerikaiak nagyobb része úgy látja, hogy a politikai indíttatású erőszak kockázata inkább Trump hibája.

Trump csütörtökön lépett színpadra a Republikánus Nemzeti Konvención (RNC), tehát a Republikánus Párt jelöltállító rendezvényén, alig néhány nappal azután, hogy Pennsylvania állambeli Butlerben egy kampánygyűlésen merényletet kíséreltek meg ellene, eltalálva a volt elnök fülét. Eközben Biden visszalépését már több mint 30 demokrata politikus sürgeti nyilvánosan, sajtóértesülések szerint pedig Nancy Pelosi korábbi házelnök, utódja, a demokraták képviselőházi vezetője, Hakeem Jeffries és Chuck Schumer, a párt szenátusi első embere is jelezte az amerikai elnöknek, hogy nem hisznek novemberi győzelmében. Trump népszerűségi mutatója a múlt heti eseményeket követően 40 százalékra emelkedett, ez az ABC News/Ipsos négy éve tartó közvélemény-kutatásai óta a legmagasabb érték. HozzátettéK: ebben az időszakban ez az érték általában 35% körül mozgott.

Az ABC News/Washington Post közvélemény-kutatása mutatta ki Trump legmagasabb népszerűségi mutatóját, még 2020 augusztusában, akkor az 42% volt.

Biden népszerűségi mutatója most alacsonyabb, mint Trumpé: mindössze 32 százalékon áll, míg 55 százaléknak van kedvezőtlen véleménye róla. Trumpról az amerikaiak mintegy fele, 51% vélekedik negatívan.

A felmérés szerint a demokraták többsége, 60%-uk úgy véli, hogy Bidennek ki kellene szállnia a versenyből.

Kiderült az is, hogy valamivel több republikánus (44%) gondolja úgy, hogy Biden folytassa kampányát, mint demokrata (39%).

A felmérés szerint az amerikaiak nagyobb része (46%) inkább Trumpot okolja a politikai indíttatású erőszak kockázatáért, míg a Bident csak 27% hibáztatja ezért.

Több alternatíva is felmerült már Biden lehetséges utódjaként. A felmérés szerint Kamala Harris alelnöknek van egy legerősebb támogatottsági mutatója közülük: 35%, azonban 46%-nak kedvezőtlen véleménye van róla. A felmérés szerint Harris népszerűsége a fekete amerikaiak körében 55%, a spanyolajkú amerikaiak körében pedig 38%. Ehhez képest Biden népszerűsége 49% a fekete amerikaiak és 35% a spanyolajkú amerikaiak körében. Trump népszerűsége a fekete amerikaiak körében 15%, a spanyolajkú amerikaiak körében pedig 37%.

Más lehetséges utódjelöltek kevésbé ismertek még a demokraták körében is. Ilyenek például Andy Beshear, Kentucky kormányzója, Pete Buttigieg közlekedési miniszter és Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója.

A felmérés először vizsgálta JD Vance szenátort, miután Trump őt választotta társának mint alelnökjelölt.

Vance népszerűsége jelenleg 25%, míg 31% kedvezőtlenül vélekedik róla.

Az amerikaiak jelentős része (43%) azonban egyelőre nem tudott állást foglalni.

Az amerikai elnökválasztással az elmúlt napokban is kiemelten foglalkoztunk, a legfrissebb fejleményeket itt olvashatod.

Címlapkép forrása: Andrew Harnik/Getty Images

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
biden