Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?
Globál

Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Portfolio
Joe Biden regnáló amerikai elnök vasárnap este bejelentette visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. Már Biden utódja is meg lehet, hiszen az elnök Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja. Az eddigi pollok alapján ez azonban nem javítaná jelentősen a demokraták esélyeit Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben, aki úgy fogalmazott, hogy Harrist még könnyebb lesz megvernie, mint Bident.
Megosztás

Egyre feljebb a bitcoin

A kriptopiac hétvégén is nyitva van, így látható a befektetők reakciója Joe Biden visszalépésére. Amint a grafikonon is látszik, a bejelentés után egyből beejtették a bitcoint, majd innen hamar felpattant az árfolyam és jelenleg 1,3 százalékos pluszban van. Ez előre vetítheti, hogy holnap kockázatkedvelő hangulat jöhet a tőzsdéken.

btc0721asd

Közben a Joe Biden nevű mémkriptó árfolyama 75 százalékot szakadt.

BIDEN_1D_graph_coinmarketcap
Megosztás

Így reagálnak a profi befektetők Biden visszalépésére

Joe Biden amerikai elnök vasárnap befejezte újraválasztási kampányát. A befektetők és piaci elemzők véleménye megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra.

Így reagálnak a profi befektetők Biden visszalépésére
Megosztás

Reagált Moszkva Biden visszalépésének bejelentésére

A Kreml szóvivője is megszólalt Joe Biden elnökjelölt visszalépéséről, miután vasárnap este sorra jöttek a nemzetközi reakciók vezető nyugati politikusoktól.

Reagált Moszkva Biden visszalépésének bejelentésére
Megosztás

Vannak, akik már Joe Biden azonnali lemondását követelik

Joe Biden amerikai elnök vasárnap bejelentette, hogy nem indul a 2024-es elnökválasztáson. A hírre azonnal reagáltak a republikánus politikusok, akik szerint Bidennek azonnal le kellene mondania jelenleg betöltött elnöki hivataláról is - számolt be a NBC.

Vannak, akik már Joe Biden azonnali lemondását követelik
Megosztás

Joe Biden meghökkentő döntése szabályosan lesokkolta a kampánystábot

Szombat estig még úgy tűnt, hogy Joe Biden elnök teljes gőzzel készül a 2024-es elnökválasztásra. Vasárnap délután azonban teljesen váratlanul közölte munkatársaival: visszalép. A Reuters bennfentes forrásai szerint az elnök döntése sokként érte a kampánycsapatot.

Joe Biden meghökkentő döntése szabályosan lesokkolta a kampánystábot
Megosztás

Jönnek a nemzetközi reakciók

Az alábbiakban a Reuters hírügynökség összegyűjtött néhány külföldi reakciót, amelyek Joe Biden amerikai elnök vasárnapi döntése után érkeztek:

"Tiszteletben tartom Biden elnök úr döntését, és örömmel várom, hogy együtt dolgozhassunk az elnöksége hátralévő részében" - fogalmazott Keir Starmer brit miniszterelnök nyilatkozatában. "Tudom, hogy Biden elnök úr, ahogyan egész figyelemre méltó pályafutása során tette, döntését azon az alapon hozta meg, hogy szerinte mi szolgálja az amerikai nép érdekeit"."

"Tiszteletben tartom Joe Biden döntését, hogy nem indul az újraválasztásért. Ez az indoklás tiszteletet érdemel" - mondta Jonas Gahr Stoere norvég miniszterelnök az NRK nemzeti műsorszolgáltatónak. "Biden több évtizeden át Amerika egyik legkiemelkedőbb politikusa volt, és olyan elnök, aki számos fontos reformot hajtott végre" - vélekedett.

"Elnök úr, Ön sokszor hozott olyan nehéz döntéseket, amelyek Lengyelországot, Amerikát és a világot biztonságosabbá, a demokráciát és a szabadságot pedig erősebbé tették. Tudom, hogy a legutóbbi döntése bejelentésekor is ugyanezek az elvek vezették. Életének talán legnehezebb döntése volt ez" - fogalmazott Donald Tusk, Lengyelország miniszterelnöke.

"Ez kétségtelenül egy olyan államférfi döntése, aki évtizedek óta szolgálja hazáját. Felelősségteljes és személyesen nehéz lépés, de annál értékesebb. Drukkolok az Egyesült Államoknak, hogy két erős és egyenrangú jelölt demokratikus versenyéből egy jó elnök kerüljön ki" - írta Petr Fiala, Csehország miniszterelnöke.

Megosztás

Mekkora esélye van Kamala Harrisnek?

A legnagyobb kérdés Kamala Harris esetleges jelöltségével kapcsolatosan nyilvánvalóan az, hogy mégis valóban jobb esélyekkel indul-e az amerikai elnöki székért, mint Joe Biden, ha jelölt maradna.

AZ EDDIGI POLLOK ALAPJÁN EGYELŐRE NEM TŰNIK ÚGY, HOGY KAMALA HARRISNEK BIZTOS JOBB ESÉLYEI VANNAK TRUMPPAL SZEMBEN, MINT BIDENNEK, SŐT, TÖBB POLL SZERINT HARRIS MÉG ROSSZABBUL IS TELJESÍTENE, MINT JELENLEGI FŐNÖKE.

Nézzünk pár pollt:

  • a CBS / Yougov múltheti kutatása szerint Trump legyőzné Harrist a szavazatok 51-48%-ával, miközben Bident 52-47%-ra verte volna.
  • Az Economist / Yougov július közepén kiadott pollja szerint Trump még jobban is megverné Harrist, mint Bident: eszerint a kutatás szerint Trump 43-41%-re verné Bident és 44-39%-ra Harrist.
  • A Reuters / Ipsos kutatása szerint Trump és Biden fej-fej mellett haladnak a versenyben, Harris "beemelése" Biden helyére pedig ezen nem változtatna érdemben.

Fontos hangsúlyozni: ezeket a pollokat még egy olyan időszakban készítették, amikor csak találgatni lehetett arról, hogy Biden visszalép, Harris még el sem kezdett kampányolni.

Megosztás

Amerika szakértő pénteken: ha Biden politikai öröksége miatt aggódik, jobb, ha visszalép

Ha Joe Biden a politikai öröksége miatt aggódik, jobb, ha visszalép az elnökjelöltségtől, mert akkor a történelem a választások eredményétől függetlenül úgy emlékszik majd rá, hogy helyesen cselekedett – fogalmazott a Portfolio Checklist pénteki adásában Pintér Károly, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának docense, az egyetem Angol-amerikai Intézetének vezetője.

Amerika szakértő pénteken: ha Biden politikai öröksége miatt aggódik, jobb, ha visszalép
Megosztás

Donald Trump reagált Joe Biden visszalépésére

Percekkel Joe Biden visszalépése után Donald Trump máris reagált a regnáló elnök döntésére.

Donald Trump reagált Joe Biden visszalépésére
Megosztás

Átadta a stafétát Joe Biden: máris megvan, ki lehet az elnök utódja

Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja Joe Biden jelenlegi elnök, miután bejelentette, hogy visszalép a jelöléstől. Az eddigi pollok szerint Harrisnek nincsenek lényegesen jobb esélyei legyőzni Donald Trump republikánus elnökjelöltet, de ez a kampány folyamán változhat.

Átadta a stafétát Joe Biden: máris megvan, ki lehet az elnök utódja
Megosztás

Joe Biden visszalépett

Hosszas találgatások után Joe Biden amerikai elnök vasárnap este bejelentette, hogy visszalép a 2024-es elnökválasztástól.

Joe Biden visszalépett
Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
obama biden