Amerika szakértő pénteken: ha Biden politikai öröksége miatt aggódik, jobb, ha visszalép
Globál

Amerika szakértő pénteken: ha Biden politikai öröksége miatt aggódik, jobb, ha visszalép

Portfolio
Ha Joe Biden a politikai öröksége miatt aggódik, jobb, ha visszalép az elnökjelöltségtől, mert akkor a történelem a választások eredményétől függetlenül úgy emlékszik majd rá, hogy helyesen cselekedett – fogalmazott a Portfolio Checklist pénteki adásában Pintér Károly, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának docense, az egyetem Angol-amerikai Intézetének vezetője.

Joe Biden amerikai elnök vasárnap bejelentette: mégsem indul a novemberi elnökválasztáson. A politikus körül az elmúlt hetekben fogyott el a levegő, miután gyászos teljesítményt nyújtott ellenfele, Donald Trump ellen az első tévés elnökjelölti vitán, de azt követően sem alakultak neki kedvezően az események.

Csütörtökön az amerikai Axios hírportál írt arról bennfentes források alapján, hogy Biden már a hétvégén bejelentheti visszalépését a novemberi elnökválasztástól. Ezen információk alapján a Portfolio Checklist pénteki adásában Pintér Károlyt, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának docensét, az egyetem Angol-amerikai Intézetének vezetőjét kérdeztük arról, hogy milyen implikációi lennének a Demokrata Pártra nézve, ha Biden visszalép a jelöltségtől.

Amerika szakértő pénteken: ha Biden a politikai örökség miatt aggódik, visszalép

Pintér az adásban arról beszélt: izgalmas mozzanat lesz, ha a visszalépés bekövetkezik, onnantól kezdve ugyanis igazából senki sem tudhatja biztosan, mi fog történni, különböző forgatókönyvek keringenek.

"A kézenfekvő dolog az alelnökjelölt előreléptetése lenne, azaz Kamala Harrist megnevezné Biden utódjaként a jelöltségben, de sokan más elképzelést tartanának jobbnak, mert hogy Kamala Harris népszerűsége sem olyan nagyon magas a közvélemény-kutatások alapján" – fogalmazott az akadémikus.

Hozzátette: a visszalépés előtt a Demokrata Pártnak jó opciója nem voltak, csak rossz és rosszabb lehetőségek közül választhattak. Szerinte az billenthette a demokraták többségének véleményét afelé, hogy Bidennek mennie kell, hogy az elnökkel többet bukhatnak, mint nélküle.

"Itt egyébként szerintem elsősorban az a logika áll az egész mögött, hogy én úgy érzem, a demokraták többé-kevésbé beárazták az elnökválasztás elvesztését, vagy legalábbis olyan nagyon nagy reményeket jelen állás szerint ehhez nem fűznek, bár ugye egy új jelölttel ez a dinamika még megfordulhat" – fogalmazott Pintér Károly pénteken.

Az egyetemi docens szerint egyébként a legrosszabb forgatókönyv az lett volna, ha Biden marad, ami miatt sok demokrata szavazó el sem megy szavazni, és így a párt kongresszusi jelöltjei sem kapnak elegendő szavazatot:

így az elnök magával ránthatta volna az amerikai baloldal törvényhozási esélyeit is.

Újra számít a demokrata nagygyűlés

Pintér a podcastben pénteken azt mondta:

A Demokrata Pártnak gyors döntést kell hoznia.

Emlékeztetett: az amerikai politikában a pártgyűlések hagyományosan döntő szerepet játszottak az elnökjelöltek kiválasztásában, de az elmúlt évtizedekben az előválasztások rendszere vette át ezt a szerepet. Most viszont újra az augusztus 19-én kezdődő nagygyűlésen dől majd el a demokrata elnökjelölt személye, tehát

körülbelül fél évszázad óta először lesz valódi tétje annak, hogy hogyan döntenek a delegátusok. Biden visszalépésével ugyanis az ő kötöttségük – tehát, hogy az előválasztások eredménye miatt Bidenre kell szavazniuk – megszűnik.

A teljes interjú meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adásába a Spotify-on, az Apple Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is, a harmadik könyvjezőtől:

KÖVESS MINKET

Címlapkép forrása: Mario Tama/Getty Images

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
biden