Lángokban a legendás orosz fegyvergyár, az orosz ipar egyik legfontosabb beszállítója
Globál

Lángokban a legendás orosz fegyvergyár, az orosz ipar egyik legfontosabb beszállítója

Portfolio
Péntek reggel a közösségi médiába kerültek fel a felvételek arról, hogy kigyulladt a Jekatyerinburgban található Uraltranszmash katonai ipari komplexum. Ez az egyetlen olyan vállalkozás az Orosz Föderációban, amely önjáró tarackokat gyárt.

Több orosz hírügynökség is beszámolt róla, hogy csütörtök kora reggel három robbanás hallatszódott a komplexum területéről, majd sűrű, fanyar füst szállt fel az üzem területéről. A helyi lakosság több videófelvételt is megosztott az esetről.

A tűz okát eltérően magyarázzák a különböző hivatalok: a rendkívüli helyzetek minisztériumának hivatalos közleménye szerint a tűz egy üresen álló épület tetején keletkezett, hegesztési munkálatok közben.

Maga a vállalat sajtószolgálata ugyanakkor azt állította, régebbi tárolólétesítmények elbontása közben keletkezett a tűz.

Az Uraltranszmash (vagy pontosabb nevén Uralszkij Zavod Transzportnoho Masinosztrojenija, vagyis Uráli Szállítógépgyártó Üzem) az Urál egyik legrégebbi vállalkozása, története 1817-ben indult. 1847-ben már gépgyárrá alakult, mozdonyokat, gőzgépeket, kazánokat gyártott.

1917-ben államosították, haditechnikai eszközöket 1941-től kezdett el gyártani, miután Moszkvából és Sztálingrádból megérkeztek a szükséges (és a náci Németország elől elmenekített) gyártósorok. A háború végéig több, mint ezer T-60-as könnyű harckocsit szerelt össze és küldött a frontra.

A háborút követően az üzem fő profilja továbbra is a katonai eszközök gyártása maradt, az orosz haderő régebbi, és mostani önjáró tarackjait is itt állítják elő –

ma főként 2Sz19 Mszta-Sz és 2Sz35 Koalícija-SzV-ket gyárt, utóbbi 2015-ben hadrendbe állított önjáró löveg.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
ukrán tank