Kemény üzenet érkezett - Bajba kerül Putyin titkos gépezete?
Globál

Kemény üzenet érkezett - Bajba kerül Putyin titkos gépezete?

Portfolio
Keir Starmer brit miniszterelnök kemény fellépést jelentett be a nemzetközi szankciók kijátszására létrejött árnyékflottával szemben, a politikus elmondta, hogy 44 európai nemzet támogatta a tervet az Európai Politikai Közösség Nagy-Britanniában tartott ülésén - írja a Bloomberg.

A Downing Street csütörtökön késő este kiadott közleménye szerint a közös felhívás célja, hogy lecsapjon a mintegy 600 hajóból álló flottára, amelyet a nyugati országok szerint

Moszkva napi mintegy 1,7 millió hordó olaj szállítására használ, az érvényben lévő szankciók kijátszásával.

A brit kormány ezen felül szankciókat jelentett be 11 olyan tartályhajó ellen is, amelyeken szerinte orosz olajat szállítottak. A 11 tankerhajó közül nyolc az orosz állami olajszállító vállalat, a Sovcomflot tulajdonában van, derül ki a szankciókról szóló frissített listából. A lista frissítését követően már több mint 60 olajszállító tartályhajó áll az amerikai, brit vagy európai uniós hatóságok szankciói alatt. 

Az ügy előzményeként szűk egy hónappal ezelőtt állapodtak meg az Európai Unió országai az Oroszországgal szembeni 14. szankciócsomagról, a csomag többek között megszigorította az orosz árnyékflotta elleni intézkedéseket, továbbá az uniós országok egyes tankereket is felvettek a szankciókkal sújtott szervezetek listájára.

Európai partnereinkkel együtt világos üzenetet küldtünk azoknak, akik lehetővé teszik Putyin számára a szankciók kijátszását:

nem hagyjuk, hogy Oroszország árnyékflottája és az általa termelt piszkos pénz szabadon áramoljon az európai vizeken, és veszélyeztesse biztonságunkat

- mondta Starmer, miután a brit miniszterelnök mintegy 46 európai vezetőt látott vendégül az Oxford melletti Blenheim Palace-ban tartott csúcstalálkozón. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vesz a Starmer-kabinet pénteki ülésén, amelyen ezekről az intézkedésekről tárgyalnak.

Az olajszállító tartályhajókból álló flottát Oroszország ukrajnai hadigépezetének finanszírozására használják, emellett a jelenség környezeti veszélyt is jelent az európai vízi utakra nézve - áll a brit közleményben. Ráadásul a hajók némelyike orosz lehallgatóállomásként is működik, és fegyvereket szállít Oroszországba, tették hozzá.

Címlapkép forrása: Morteza Nikoubazl/NurPhoto via Getty Images

KonyhaKontrolling

Megéri még a nyelvvizsga?

Sokaknak nagy célja, hogy nyelvvizsgát szerezzen, ezzel bizonyítsa tudását, illetve remélhetőleg jobb esélyekkel induljon a munkaerőpiacon. Ebben a bejegyzésben a nyelvtanulás és a nyelvvizsga

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
merkúr-csillagászat-bolygó-naprendszer-gyémánt