Gyanús körülmények között súlyos börtönre ítélték Oroszországban a Wall Street Journal tudósítóját
Globál

Gyanús körülmények között súlyos börtönre ítélték Oroszországban a Wall Street Journal tudósítóját

Portfolio
Egy orosz bíróság pénteken kémkedés vádjával 16 év börtönbüntetésre ítélte Evan Gershkovich amerikai riportert, aki a Wall Street Journal munkatársa. Az ítéletet munkaadója "szégyenletes szemfényvesztésnek" nevezte. A Reuters a tudósításában számos részlet bemutatásával azt érzékelteti, hogy Gershkovich ma sebtében meghozott bírósági ítélete akár egy közelgő amerikai-orosz fogvatartotti cserének is az előkészítése lehet.

A 32 éves Gershkovich, aki tagadta az ellene felhozott vádakat, Jekatyerinburg városában állt bíróság elé. Ő az első amerikai újságíró, akit a hidegháború óta kémkedés vádjával tartóztattak le Oroszországban. A bírósági tárgyalásról közzétett videón látható, amint Gershkovich egy üvegkalitkában hallgatja az ítéletet, amelyet gyorsan, mindössze 4 perc alatt, jogi nyelven olvastak fel.

Andrej Minejev bíró közölte, hogy a 16 éves büntetésbe beleszámít az az idő is, amelyet Gershkovich már letöltött a letartóztatása óta. Emellett elrendelte a riporter mobiltelefonjának és papírfüzetének megsemmisítését. A védelemnek 15 napja van fellebbezni. A Fehér Ház és a külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta az ítéletet.

Ez a szégyenletes, gyalázatos ítélet azután született, hogy Evan 478 napot töltött börtönben, jogtalanul fogva tartva

- tette hozzá a Wall Street Journal közleményében.

A pénteki meghallgatás csak a harmadik volt a perben, és máris ítélet született, noha korábban, főleg kémkedési perekben hosszú ideig el szokott nyúlni, mire ítélet születik. Emellett az is érdekes, hogy az ítélet kihirdetése előtt néhány órával pénteken az orosz államügyészség 18 éves börtönbüntetés kiszabását kérte, és ezután gyorsan megszületett az elsőfokú ítélet. A hírügynökség megjegyzése szerint korábban több példa is volt rá, hogy az ilyen fejlemények egy közelgő fogoly, illetve fogvatartotti cserét készíthetnek elő az Egyesült Államok és Oroszország között. Erre rákérdeztek Dmitrij Peszkovnál, a Kreml szóvivőjénél, aki azonban nem kívánt nyilatkozni ezzel kapcsolatban.

Vedant Patel amerikai külügyminisztériumi helyettes szóvivő csütörtökön nem kívánt nyilvánosan beszélni a fogolycseréről szóló tárgyalásokról. Csupán azt hangsúlyozta, hogy Washington törekszik arra, hogy minél hamarabb szabadon engedjék Gercskovicsot és Paul Whelan volt amerikai tengerészgyalogost is.

Felidézi a tudósítás azt is, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban kijelentette: Oroszország nyitott egy fogolycserére Gershkovich bevonásával.

Gershkovichot 2023 márciusában tartóztatták le Jekatyerinburgban egy steakhouse-ban. Azóta Moszkvában tartották fogva. A WSJ riporterének tavalyi letartóztatása után orosz ügyészek azt állították, hogy Gershkovich titkos információkat gyűjtött egy harckocsikat gyártó cégről Szverdlovszk régióban az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) megbízásából. Ezt ő és munkaadója is tagadta.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
egészség-gyógyszer-tudomány-öregedés