Donald Trump először állt színpadra a merényletkísérlet óta: elmondta, min múlt az élete
Globál

Donald Trump először állt színpadra a merényletkísérlet óta: elmondta, min múlt az élete

Portfolio
Donald Trump volt amerikai elnök tegnap este a Republikánus Párt jelölőgyűlésének utolsó napján színpadra állt, majd 2016 és 2020 után harmadik alkalommal is elfogadta a párt elnökjelöltségét. Beszéde elején részletezte az ellene megkísérelt merényletet, illetve nemzeti egységre szólított fel. A rekordhosszú, mintegy másfél órás szereplésének többi része azonban a tőle megszokott üzenetekkel és hangnemben telt.

Együtt a biztonság, a jólét és a szabadság új korszakát indítjuk el minden faj, vallás, bőrszín és hitvallás polgárai számára

- fogalmazott Donald Trump republikánus elnökjelölt Milwaukee-ban, Wisconsin államban. A korábbi elnök hozzátette, az amerikai társadalom viszályait és megosztottságát fel kell számolni, hiszen vagy "együtt emelkedünk fel vagy szétesünk."

Nem kellene itt lennem ma este

- tért át Trump az ellene szombaton elkövetett gyilkossági kísérletre, kijelentésére pedig támogatói "De igen!" skandálásokkal feleltek. Trump elmondása szerint "csak a mindenható Isten kegyelméből" állhat újra színpadon. Az exelnök megosztotta, hogy csak azért nem találta el a merénylő golyója a fejét, mert egy oldalt lévő, illegális bevándorlási adatokról szóló ábrára tekintett, amiért kissé jobbra fordult.

Hangos süvítő hangot hallottam, és éreztem, hogy valami nagyon, nagyon durván eltalált. A jobb fülemnél. Azt mondtam magamban: Hű, mi volt ez? Ez csak egy golyó lehetett

- emlékezett vissza a republikánus zászlóvivő a New York Times alapján, és hozzátette: amint felállt, és magasba emelte az öklét, "a tömeg felismerte, hogy jól vagyok, és olyan büszkeséggel zúgott a hazánkért, amilyet még soha nem hallottam." A volt elnök kiemelte, felvette a kapcsolatot a lövöldözésben megsérült két férfival, illetve beszélt az életét vesztő, tűzoltóként dolgozó családapa feleségével is.

Trump a merényletet követően három, az Egyesült Államokat érintő főbb válságról beszélt:

az inflációs krízisről, ami "megfizethetetlenné tette az életet, tönkretéve a dolgozó és alacsony jövedelmű családok jövedelmét"; az illegális bevándorlásról, ami szerinte tömeges invázióként "nyomort, bűnözést, szegénységet és betegségeket terjesztett"; valamint nemzetközi válságról, mivel

bolygónk a III. világháború szélén táncol.

Trump az elsőt a kamatok és az energiaárak csökkentésével, a másodikat pedig a határ lezárásával és a fal építésének folytatásával oldaná meg. Beszédében azt állította, az illegálisan érkezők "elveszik a munkahelyeket a feketéktől és a spanyolajkúaktól. És a szakszervezetektől is."

Az én elnökségem alatt volt a legbiztonságosabb határunk és a legjobb gazdaságunk az ország történetében

- jelentette ki. Trump szót ejtett az általa "kemény férfiként" hivatkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökről is, aki az exelnök szerint úgy vélte, hogy Trump mindenkit "sakkban tartott", és Oroszország és Kína is félt tőle. A republikánus elnökjelölt megismételte:

ha ő lett volna elnök, az ukrajnai, valamint az Izrael és Hamász közti háború sem tört volna ki.

Trump szerint, ha összeadnánk az Egyesült Államok tíz legrosszabb elnökének teljesítményét, az sem érne fel a Biden által okozott kárral.

Nem fogom többé használni a nevet. Csak egyszer. A kár, amit az országnak okozott, felfoghatatlan

- firtatta, majd valóban nem mondta ki a demokrata elnök nevét többet. A kampánygyűléseit idéző szlogenekbe torkolló beszédében megemlítette azonban a szerinte "őrült" Nancy Pelosi volt demokrata házelnököt, és kijelentette:

a Demokrata Pártnak azonnal fel kellene hagynia az igazságszolgáltatás fegyverként való felhasználásával és politikai ellenfeleiknek a demokrácia ellenségeként való megbélyegzésével.

A korábbi elnök hozzátette: valójában ő az, aki megmenti a demokráciát az ország érdekében.

Címlapkép: Donald Trump volt amerikai elnök érkezik, hogy beszédet mondjon a republikánus nemzeti konvención a wisconsini Milwaukee-ban 2024. július 18-án. Címlapkép forrása: Hannah Beier/Bloomberg via Getty Images

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

KonyhaKontrolling

Megéri még a nyelvvizsga?

Sokaknak nagy célja, hogy nyelvvizsgát szerezzen, ezzel bizonyítsa tudását, illetve remélhetőleg jobb esélyekkel induljon a munkaerőpiacon. Ebben a bejegyzésben a nyelvtanulás és a nyelvvizsga

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
ukrán tank