FONTOS Szép csendben félelmetes hadsereg épült fel Kelet-Európában – A NATO egyik meghatározó erejévé nőtték ki magukat
Egyre hatékonyabban vetnek be egy orosz fegyvert, ami ellen szinte totálisan tehetetlenek az ukránok
Globál

Egyre hatékonyabban vetnek be egy orosz fegyvert, ami ellen szinte totálisan tehetetlenek az ukránok

Portfolio
Az ukrajnai háború elmúlt periódusának egyértelműen az egyik legnagyobb újítását az jelentette, hogy megjelentek a fronton az oroszok által modernizált FAB bombák. Az eszközök ellen Ukrajna szinte tehetetlen – írja az EurasianTimes.

Az orosz védelmi minisztérium (MoD) még márciusban jelentette be, hogy elkezdték modernizálni a szovjet időkben gyártott FAB-3000-es nagy robbanófejjel felszerel repülőbombákat. Addigra Moszkva már rendszeresen vetette be a kisebb méretű, FAB-500-asokat és FAB-1500-asokat. A bejelentés eleinte kifejezetten szkeptikus visszhangot kapott, ám az UMPK kiegészítéssel ellátott eszköz rácáfolt a várakozásokra. A legnagyobb kérdést a legtöbb fórumon a fegyver túl nagy súlyával kapcsolatban tették fel, mivel szerintük így nem lesz megfelelően irányítható, ezért pontos sem.

A számok a bomba teljes súlyát jelölik, a hordozott robbanófej mérete ennél lényegesen kisebb: az 500-as esetében 200 kilogramm, míg a 3000-es esetében 1400 kilogramm.

Eleinte a nagyobb FAB-ok beigazolni látszottak a félelmeket: felvételeken volt látható, hogy jelentősen célt tévesztettek. Az elmúlt időszakban ez viszont változott, és a kezdeti pontatlanság sokat javult, mára a kisebb bombákhoz hasonlóan jól találja el a célpontot. A kezdeti hibákat kijavították, a szaporodó videók a közösségi médiában pedig azt mutatják, hogy az alkalmazása tömegessé vált. Az elmondások szerint Moszkvának ráadásul még csak bonyolult technológiát sem kellett alkalmaznia, hogy az szovjet időkben legyártott bombákat hatékonnyá tegyék: a műszaki személyzet is egyszerűen össze tudja szerelni ezeket. A pontosságon már sikerült javítani, a következő fejlesztési irány, hogy a hatótávolságot emeljék.

Jelenleg körülbelül 50-60 kilométeren belül tudják hatékonyan alkalmazni a FAB-3000-eseket.

A szakértői vélemények szerint az ilyen siklóbombák esetében a kioldási magasság és a kioldási sebesség növelése segíthet abban, hogy nagyobb távolságban is be tudják vetni a fegyvereket. Ez viszont csak csekély eredményt hoz. A fejlesztési irány jelenleg most az, hogy egy kis turbóventilátoros hajtóművel szerelnek fel, ezzel akár a 200 kilométer sem lenne lehetetlen. A megoldás hátránya, hogy ezzel viszont észrevehetőbb lenne az ukrán légvédelmi rakétarendszerek számára is.

Az becsapódások nagy számából kiindulva látható, hogy Kijev egyelőre nem találta meg a megoldást az orosz siklóbombák ellen.

A fegyverek hatalmas pusztításra képesek, és ha Moszkva ténylegesen képes lesz az észrevehetőség jelentős romlása nélkül megtöbbszörözni a hatótávolságot, akkor mélyen a frontvonal mögött is nagyon komoly problémákat okozhatnak a FAB-3000-esek Ukrajnának.

Címlapkép forrása: RUSSIAN DEFENSE MINISTRY/Anadolu via Getty Images

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

Kiszámoló

Hogy kerüld el a tranzakciós adót?

A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés foltozgatásához, akkor főleg a bankokat és a biztosítókat nyúzza, egyre jobban. (Akár rend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Von der Leyen botránya pont egy nappal a sorsdöntő szavazása előtt kapott új erőre
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
Lengyel katonák Tusk Scholz