Emberekre veszélyes új gomba jelent meg: a felmelegedő időjárás ronthat az esélyeinken
Globál

Emberekre veszélyes új gomba jelent meg: a felmelegedő időjárás ronthat az esélyeinken

Portfolio
Kínai tudósok egy eddig ismeretlen gombakórokozót fedeztek fel, amely embereket is képes megfertőzni. A kutatók vizsgálataik során két, egymással össze nem függő kórházi beteg klinikai mintáiban találták meg a gombát. A frissen megjelent tanulmányuk szerint a globális felmelegedés hozzájárulhat a hasonló, invazív gombafajok fejlődéséhez, azonban más szakemberek szerint csak elszigetelt esetekről van szó, tehát nincs ok az aggodalomra - írja a LiveScience.

Kísérleteik során a kutatók megállapították, hogy a Rhodosporidiobolus fluvialis nevű élesztőgomba az emberi testhőmérséklet környékén ellenállóságot mutat több, első vonalbeli gombaölő szerrel szemben is. Ezen a hőmérsékleten a szakemberek szerint a laboratóriumi egereken végzett vizsgáltaik során súlyos megbetegedést okozó, "hipervirulens mutáns" változatokat is megfigyeltek.

Az eredményeket a kínai kutatók a Nature Microbiology folyóirat idén júniusban megjelent számában publikálták.

A tudósok 96 kínai kórház betegeitől vett gombamintákat vizsgáltak meg, 2009 és 2019 között. A mintákból összesen 27 100 gombatörzset gyűjtöttek be és elemeztek, amelyek közöl csak az R. fluvialis-t nem látták korábban emberekben.

Az R. fluvialis-t két, egymással nem összefüggő, súlyos alapbetegséggel rendelkező páciens vérében fedezték fel. Az egyik beteg egy 61 éves férfi volt, aki 2013-ban halt meg egy nankingi intenzív osztályon, a másik pedig egy 85 éves nő, aki 2016-ban hunyt el Tiencsinben.

A jelentésben nem térnek ki arra, hogy a gombafertőzés közvetlenül hozzájárult-e a két beteg halálához.

A betegeket gyakran használt gombaellenes gyógyszerekkel kezelték, azonban a kínai kutatók későbbi vizsgálatai megállapították, hogy az R. fluvialis mindkét gyógyszerrel szemben rezisztens volt.

Az invazív gombafertőzések

leginkább azokat érintik, akiknek az immunrendszere valamilyen más betegség, vagy gyógyszeres kezelés hatására legyengült.

A két megfigyelt, R. fluvialisszal fertőzött beteg egyike immunrendszeri problémákkal, a másikuk pedig cukorbetegséggel küzdött.

A tanulmány szerzői kiemelik, hogy az R. fluvialis, magas hőmérsékleten nagyobb valószínűséggel képes mutálódni, amellyel virulenssé és a gyógyszerekkel szemben ellenállóbbá válhat.

Ennek fényében szerintük a globális felmelegedés potenciálisan új, veszélyes gombakórokozók evolúcióját idézheti elő.

Egyes kutatók szerint azonban nincs ok az aggodalomra. Matthew Fisher, az Imperial College London professzora szerint nincs bizonyíték arra, hogy az R. fluvialis széles körben elterjedt lett volna a lakosság körében. Szerinte

Kínában vannak olyan, keveset vizsgált környezetek, ahol ezek az élesztőgombák élnek, a két beteg pedig elég szerencsétlen volt ahhoz, hogy kitetté váljon a fertőzéssel szemben.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Hogy kerüld el a tranzakciós adót?

A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés foltozgatásához, akkor főleg a bankokat és a biztosítókat nyúzza, egyre jobban. (Akár rend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Ukrán T-80-as gyakorlaton