Félelmetes gyorsasággal törték fel Trump merénylőjének a mobilját
Globál

Félelmetes gyorsasággal törték fel Trump merénylőjének a mobilját

Portfolio
Az FBI-nak mindössze két nappal a Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérlet után sikerült hozzáférést szereznie a támadó mobiltelefonján tárolt adataihoz. Ez a gyorsaság a szakértők szerint arra utalhat, hogy fejlődtek a hatóságok telefonok feltörésére használt módszerei - írja a The Verge.

Korábban részletesen tudósítottunk róla, hogy Donald Trump ex-amerikai elnök (és a Republikánus Párt hivatalos elnökjelöltje) ellen szombaton merényletkísérletet követtek el a pennsylvániai Butlerben tartott kampányrendezvényén. Az elkövető személye azóta nyilvánosságra került,

az FBI pedig alig két nappal az eset után bejelentette, hogy sikerült „hozzáférést szerezniük” a támadó mobiltelefonjához.

Az mobilt először Pennsylvániában dolgozó ügynökök próbálták meg feltörni, azonban miután ott nem tudták megoldani a feladatot, az eszközt tovább küldték az FBI Quantico-i laborjába.

A nyomozóiroda nem közölte, hogy pontosan milyen módszerrel törték fel a készüléket, de a szakértők szerint a nyomozók gyorsasága a lehallgatási eszközök fejlődésére utalhat.

Cooper Quintin, az Electronic Frontier Foundation kutatója a The Verge-nek elmondta, hogy a bűnüldöző szervek számos eszközzel rendelkeznek a telefonos adatok kinyeréséhez.

Az ország szinte minden rendőrkapitánysága hozzáfér egy Cellebrite nevű eszközhöz, amely a telefonos adatszerzésre készült, és akár a készülékek feloldására is képes

– mondta Quintin a hatóságok számára megoldásokat kínáló izraeli Cellebrite-ről.

Egy 2020-as nyomozás szerint országszerte

több mint 2000 bűnüldöző szervezetnek van hozzáférése valamilyen harmadik féltől származó, telefonok feltöréséhez használható szoftverhez.

Ezekkel a szoftverekkel a hatóságok hatékonyan kerülhetik ki a telefongyártókat, ha hozzáférésre van szükségük egy felhasználó mobiltelefonjához.

Erőszakos bűncselekmények során bevett lépésnek számít, hogy a hatóságok beférkőznek az elkövetők mobiltelefonjába. Ezen esetek korábban

feszültséget is szültek a telefongyártók és a hivatalos szervek között.

2015-ben az FBI az Apple-el is összerúgta a port, miután a vállalat megtagadta a nyomozóiroda kérését, hogy adjanak hozzáférést egy 16 áldozatot követelő kaliforniai terrortámadásban részt vevő személy iPhone-adataihoz.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója akkor azt mondta, hogy a vállalat ugyan hisz abban, hogy a hatóságok jó cél érdekében használnák fel a felhasználói adatokat,

a követelés éppen azokat a szabadságjogokat ásná alá, amelyet a kormányzatnak védenie kellene.

Három hónappal a kaliforniai lövöldözés után végül az FBI visszavonta a követeléseit, ugyanis „külső forrásból” sikerült beszerezniük a kívánt adatokat, így nem volt szükségük az Apple segítségére.

Riana Pfefferkorn, a Standford Internet Observatory kutatója arra hívta fel a figyelmet az esetek kapcsán, hogy mind a telefongyártók, mind a behatoláshoz használható szoftverek oldalán jelentős technikai fejlesztések mentek végbe az elmúlt években. A kutató szerint, ha nem-demokratikus kormányok használják fel a hatóságok tulajdonában lévő, telefonok-feltörésére alkalmas eszközöket, azok jelentős emberi jogi kockázatokat jelenthetnek.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Lelassult a globális vagyon növekedése

Eléggé lelassult a globális vagyon növekedése az elmúlt évtizedben. A UBS nemrég publikált Global Wealth Report 2024 című jelentése szerint míg 2000 és 2010 között... The post Lelassult a g

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
ukrajna tank