Az olasz miniszterelnök még nem döntötte el, hogy támogatja-e von der Leyen újraválasztását
Globál

Az olasz miniszterelnök még nem döntötte el, hogy támogatja-e von der Leyen újraválasztását

MTI
A Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) jobboldali olasz kormánypárt még nem döntött arról, hogy támogatja-e Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élére - tudatták az FdI politikusai az Európai Bizottság elnökjelöltjével tartott találkozót követően kedden.

Ursula von der Leyen az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) csoport pártjainak képviselőivel találkozott. Az FdI az ECR tagja. A pártcsalád elnöke 2020-tól Giorgia Meloni, aki 2022-ben olasz miniszterelnök lett.

Az FdI politikusa, az ECR társelnöke, Nicola Procaccini hangoztatta, hogy az Ursula von der Leyennel tartott találkozó nem az FdI döntése bejelentését szolgálta. Az Európai Parlament (EP) csütörtökön szavaz az Európai Bizottság elnökéről, és addig még több találkozót tartunk az ECR pártjaival és az FdI képviselőivel is - mondta Procaccini.

Az FdI közleménye szerint az Ursula von der Leyennel tartott megbeszélésen Carlo Fidanza, az FdI-delegáció vezetője "radikális lépésváltást" szorgalmazott a zöld átállás politikájában, valamint annak az ideológiai hozzáállásnak a lezárását kérte, amely a korábbi öt évben jellemezte az európai intézmények munkáját.

Carlo Fidanza a migrációs politikát illetően azt követelte, hogy az Európai Bizottság a római kormány által megszabott utat kövesse, vagyis afrikai államokkal való megállapodásokkal érje el az indulások megállítását és az embercsempészek elleni fellépést. 

Az ECR más pártjai már korábban nyilvánosságra hozták, miként fognak szavazni az Európai Bizottság elnökének választásakor az EP-ben. Meloni korábban úgy nyilatkozott, hogy nem támogatja Roberta Metsola EP-elnök újraválasztását és az észt Kajak Kallas megválasztását az EU külügyi és biztoságpolitikai főképviselőjének, de von der Leyen esetében a tartózkodást választja.

A római kormányfő az utóbbi két évben szorosan együttműködött az Európai Bizottság elnökével, elsősorban, ami az Olaszországnak szánt gazdasági helyreállítási források kifizetését illeti, ezen kívül Giorgia Meloni kiemelt biztosi helyet szeretne szerezni országa számára.

A másik két olasz kormánypárt, az Antonio Tajani vezette Hajrá, Olaszország! az Európai Néppárt tagjaként Ursula von der Leyent támogatja, a Matteo Salvini vezette Liga viszont a Patrióták Európáért csoporthoz csatlakozott, és ellenzi von der Leyen újraválasztását.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Hogy kerüld el a tranzakciós adót?

A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés foltozgatásához, akkor főleg a bankokat és a biztosítókat nyúzza, egyre jobban. (Akár rend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
ukrajna tank