Új domináns ereje lesz a Fidesz által grundolt európai parlamenti frakciónak
Globál

Új domináns ereje lesz a Fidesz által grundolt európai parlamenti frakciónak

Portfolio
Marine Le Pen pártja, a francia Nemzeti Tömörülés is csatlakozik a Patrióták Európáért frakcióhoz – ismertette be Hidvégi Balázs, a KDNP európai parlamenti képviselője Facebookon.

A hírt Jordan Bardella, a párt elnöke jelentette be, ezt idézte Hidvégi a posztjában. Ezzel már kilencre nőtt a tagpártok száma az új csoportosulásban, amely kezdetben kelet-közép-európai regionális erőként indult.

A Nemzeti Tömörülés épp vasárnap kapott ki jelentősen a francia parlamenti választáson, holott őket tartották a legesélyesebbnek a győzelemre: nemhogy a többségük nem lett meg, csak a harmadik legnagyobb frakció lesznek. Ehhez a baloldal és a centristák kölcsönös visszalépésére is szükség volt.

A Patrióták tömörülés nagyrészt a korábbi Identitás és Demokrácia tagjaira épít, ennek a frakciónak az újraszervezése lesz a magyar Fidesz részvételével. A pártot a nemzeti szuveneritás védelme, euroszkepticizmus jellemzi.

A francia Nemzetö Tömörülés csatlakozását már sejteni lehetett, reggel a Politico is kiszivárogtatta a döntést, de a hivatalos bejelentés most történt meg. Ezzel a párt a legjelentősebb erővé válik a szervezeten belül, ők adják a legtöbb képviselőt.

A Fidesz, amely korábban kilépett az Európai Néppártból, megelőzve ezzel a kizárást, a másik euroszkeptikus, kevésbé radikális csoportoba, az Európai Konzervatívok és Reformerek csoportba akart belépni, de ennek tagpártjai közül többen is megakadályozták a Fidesz csatlakozását.

Ekkor kezdődött az új frakció szerveződése, amely a harmadik legnagyobb erő lehet az új Európai Parlamentben, ám a Néppárt, a szociálisták és a liberális koalíciója adja majd a többséget, így a döntésekbe az új erőnek kevés beleszólása lesz.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Kezdődnek a megszorítások

Lementek a választások, úgyhogy ma reggel bejelentette a kormány, hogy a hozzá nem értő, ostoba gazdaságpolitikája miatt a háborús helyzet miatt adóemelések lesznek, hogy a költségvetésen

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hivatalos: Magyarországon is megjelent az új Covid-variáns
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Kilőtt ukrán tank