A második világháború óta nem látott események lehetnek készülőben: japán katonák mehetnek az egykor megszállt szigetekre
Globál

A második világháború óta nem látott események lehetnek készülőben: japán katonák mehetnek az egykor megszállt szigetekre

Portfolio
Japán és a Fülöp-szigetek kulcsfontosságú védelmi megállapodás kötött egymással, amelynek a fényében Tokió katonákat küldhet közös hadgyakorlatokra a délkelet-ázsiai országba – számolt be a South China Morning Post.

Tokió és Manila egyre jobban aggódik Kína térnyerése miatt a távol-keleti régióban, ezért igyekeznek egymással szorosabbra fűzni a védelmi-biztonsági kapcsolataikat. A frissen aláírt kölcsönös védelmi megállapodás értelmében mindkét hatalom telepítheti a fegyveres erőit a partnerország területére hadgyakorlat céljából. A szerződés egyelőre nem lépett hatályba, előtte még a két parlamentnek is ratifikálnia kell a szöveget.

Japán először köt ázsiai országgal ilyen paktumot, 2022-ben Nagy-Britanniával, 2023-ban pedig Ausztráliával mélyítették el a kapcsolataikat. Ez a tendencia beleillik a japán miniszterelnök, Kisida Fumio politikájába, amely szakított a korábbiakkal és sokkal nagyobb figyelmet fordít a szigetország védelmi kapacitására. Korábban Tokió számára az elsőszámú prioritást az önvédelem jelentette, a fokozódó térségi fenyegetések hatására viszont szakítottak ezzel a politikával. A 2027-ig tartó időszakban

Japán megduplázza a katonai kiadásait, ezzel az ország válhat az Egyesült Államok és Kína után a világ harmadik legnagyobb védelmi költségvetésével rendelkező hatalommá.

A mostani megállapodás pikantériáját az jelenti, hogy a Fülöp-szigetek a második világháborúban japán megszállás alatt volt, ahol számos bűnt követtek el a helyi lakosság ellen. A múltbéli sérelmek kérdését azonban felülírják a jelenlegi kihívások, mivel mindkét ország fenyegetve érzi a szuverenitását Kína nyomulásától.

Az elmúlt egy évben fokozódott a feszültség a Dél-kínai-tengeren, mivel Peking és Manila is magának követeli a térség egy része feletti ellenőrzést. A viták súlyos incidensekig vezettek, több alkalommal is egymásnak feszültek a két ország parti őrségi hajói. Az eseményeket növekvő aggodalmakkal követi az Egyesült Államok a háttérből, Japán és a Fülöp-szigetek az is a nyugati nagyhatalom szövetségesei, és vezetőik áprilisban háromoldalú megbeszélést folytattak a Fehér Házban, ahol Joe Biden amerikai elnök megújította Washington „vasszigorú” elkötelezettségét a szigetországok védelme mellett.

Címlapkép forrása: Tomohiro Ohsumi/Getty Images

Kasza Elliott-tal

McDonald's Corporation - elemzés

Két hónapja van a Top10-ben. Júniusban nem tudtam elemezni, mert a roic.ai valami fejlesztés miatt változtatott a letölthető adatok formátumán, azt ígérték, hogy javítják, de a végén én al

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Különadó-bejelentést tett a kormány - Minden, amit tudni kell az új védelmi hozzájárulásról
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
m142 himars public domain