Váratlanul megváltozott a légkör a világ egyik legrettegettebb nemzetközi szervezete körül, ez pedig nem sok jót ígér Izraelnek
Globál

Váratlanul megváltozott a légkör a világ egyik legrettegettebb nemzetközi szervezete körül, ez pedig nem sok jót ígér Izraelnek

A Hezbollahot a nyugati hatalmak egyértelműen a Föld egyik legveszélyesebb terrorszervezeteként tartják számon, sokáig ehhez az iszlám világ is csatlakozott. Múlt szombaton aztán szinte a semmiből az Arab Liga egyik vezetője sokkal megengedőbb volt az iszlamista radikálisokkal, ezzel pedig jelezte, hogy fordulnak a szelek a Közel-Keleten. A lépéssel Izrael járhat a legrosszabbul.

Az Arab Liga főtitkár-helyettese, Hosszam Zaki június 29-én szombaton nyilvánosságra hozta, hogy a 22 tagállamból és 7 megfigyelő státuszú országból álló országcsoportosulás nem tartja többé terrorszervezetnek a libanoni Hezbollahot. A döntéssel kapcsolatban az egyiptomi Al-Kahera Newsnak nyilatkozott, ahol a következőképpen fogalmazott: A Liga tagállamai egyetértettek abban, hogy

a Hezbollah terrorszervezetként való megjelölése a továbbiakban nem alkalmazható.

Hogy kikről van szó pontosan, arról itt írunk bővebben:

Zaki a bejelentést megelőzően Libanonba látogatott, ahol helyi politikusokkal egyeztetett arról, hogy mindenképpen el kell kerülni a háborút Földközi-tenger keleti partvidékén fekvő országban. A megoldást abban látják, hogy véget kell vetni a hosszú évek óta tartó politikai válságnak, és dűlőre jutni az új bejrúti elnök személyét illetően. A Foundations for Defense of Democraties elemzése szerint a hosszú évek óta káoszba süllyedt libanoni belpolitika megoldásának kísérlete igencsak hangsúlyos a Liga döntésében.

A döntés nagy győzelmet jelent Irán számára,

mivel a síita hatalom számít a libanoni mozgalom elsőszámú támogatójának, korábban Teherán lobbizott a leghangosabban azért, hogy a szervezet vegye le a terrorszervezetek listájáról a Hezbollahot. Irán ráadásul azzal is fenyegetett, hogy amennyiben az Izraeli Védelmi Erők (IDF) támadást indít Libanon területe ellen, akkor megtorlásképpen az Egyesült Államok közel-keleti érdekeltségeit fogja megtámadni. Közben azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy 2023 márciusában Irán és Szaúd-Arábia megállapodott egymással a kapcsolatok normalizálásáról, amely nagyban hozzájárult Teherán elfogadottságához a térségben.

Fontos kiemelni, hogy a Hamász 2023. október 7-i támadását követően szinte azonnal felmerült, hogy a Hezbollah is belekeveredhet a háborúba, és a teljes Közel-Keleten regionális konfliktus alakul ki. A nagyszabású hadműveletek elmaradtak az IDF és az iszlamista radikálisok között, de folyamatosan tüzeltek egymásra a felek. Több alkalommal is lehetett attól tartani, hogy a feszültség elszabadul és Jeruzsálem megindul Libanon felé. A közelmúltig a feszültség kisebb-nagyobb hullámokkal bár, de állandó maradt, bár áprilisban Izrael eggyel megemelte a tétet.

A helyzet most újra azzal fenyeget, hogy az IDF és az iszlamista fegyveresek között véres háború alakul ki. Az iszlám világ viszont az elmúlt 9 hónapban (a lakosság körében előtte sem túl nagy népszerűséget élvező) Izrael ellen fordult, és a zsidó állam ellen harcoló fegyveresek pedig fokozatosan kezdtek egyre népszerűbbé válni. Ezzel pedig előállt egy érdekes helyzet, mivel olyan szervezetekről van szó, amelyek az ideológiájuk (iszlamizmus), gyakran a vallási nézeteik (síita iszlám), de legfőképpen a fő támogatójuk, Irán miatt nem voltak túl elfogadottak, most mégis a lakosság egy jelentős része szimpatizál velük. Emlékezetes, hogy

a Liga még 2016-ban nyilvánította terrorista szervezetnek a Hezbollahot, az összes tag egyetértésével, kifejezetten Szaúd-Arábia volt hangsúlyos támogatója a döntésnek.

A világ viszont nagyot fordult 8 év alatt: akkor egyértelműen a szíriai polgárháború dominálta a közvéleményt szerte az iszlám világban, mára ezt a szerepet átvette a gázai konfliktus, miközben Damaszkuszban viszonylagos nyugalom van. Fontos megjegyezni, hogy az Arab Liga iránymutatása egyben azt is jelzi, hogy a teljes térségben megváltozott a hozzáállás, amely komoly fenyegetést jelenthet Jeruzsálem számára.

Az elmúlt hetekben egyre erőteljesebben emlegetett nagyszabású izraeli akció arra késztette a szunnita többségű arab országokat, hogy menjenek szembe a saját korábbi elhatározásukkal. A döntésben az is szerepet játszott, hogy ezzel egy határozott jelzést adjanak Jeruzsálemnek:

az arab világ kihátrált Izrael mögül, egyáltalán nem tudják támogatni az ország terveit egy újabb támadásra.

A változtatás egyben azt is jelzi, hogy gyengül a nyugati hatalmak befolyása a Közel-Keleten, mivel korábban a zsidó állammal szoros szövetséget ápoló országok voltak a legfőbb szószólói annak, hogy minél több szervezet és kormány nyilvánítsa terroristának a Hezbollahot. A jelenlegi állás szerint az Öböl Menti Együttműködési Tanácsot (GCC) és Bahreint leszámítva egyetlen iszlám ország vagy szervezet sem tartja terroristának a libanoni iszlamista mozgalmat, vagy annak bizonyos részeit. Washington nem fogadta jól a Liga váratlan húzását:

Nem kérdés, hogy a Hezbollah továbbra is veszélyes terrorszervezet és destabilizáló erő a Közel-Keleten

mondta Vedant Patel külügyminisztériumi szóvivő. Hozzátette, egyelőre nem látják az okát annak, hogy változtassanak az iszlamista mozgalom besorolásán.

Jeruzsálem meglepődött a döntésen, Alex Selsky, a Közel-Keleti Fórum tanácsadója és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök korábbi tanácsadója úgy fogalmazott:

Azt hiszem, mindenki meglepődött ezen, mert egyértelmű, hogy a Hezbollah terrorszervezet. A Hezbollah listáról való levételének szimbolikus lépése még a róla kialakult kép is előnyös Teheránnak és árt a Nyugatnak

– mondta. A szakértő viszont hozzátette, hogy vannak a döntésnek olyan következményei is, amelyek inkább a zsidó állam számára hajtják a vizet: szerinte, ha a síita radikálisok továbbra is támadják Izrael északi területét, akkor a Knesszet ezt tekintheti majd úgy, mint Libanon támadását. Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter korábban nagyon eltökéltnek mutatkozott a hadművelet megindítása iránt, szerinte minden kétséget kizáróan elsöprő győzelmet aratott volna az IDF. Az elbizakodottnak tűnő kijelentést némileg árnyalja, hogy a Hezbollah minden információ szerint 100 ezres nagyságrendben halmozott fel különböző rakétákat, ezek bevetésével pedig súlyos károkat tudnának okozni az izraeli haderőnek.

Az összképet nagyban színezi, hogy a libanoni politikusok rendre elítélik a síita radikális mozgalom tevékenységét. Több helyi párt is kijelentette, hogy elítélik, hogy

egyetlen szereplő monopolizálja magának a háborús döntéseket, ezzel pedig véres HARCOKba sodorhatják az egész országot.

Az Arab Liga célja egyértelműen az, hogy elkerüljön egy tágabb regionális konfliktust a Közel-Keleten, ezzel megakadályozva, hogy a palesztinok után Libanon is belecsússzon egy háborúba. A szervezet jelzése egyértelmű Jeruzsálemnek és a Hezbollahnak is: hajlandóak a nyitni a szélsőségesek felé is azért, hogy ne alakuljon ki az eddigieknél is súlyosabb vérontás. Nyilvánvaló, hogy az elmúlt 8 év politikáját egyszerűen sutba dobó döntésnek több célja is van: az egyik az, hogy hajlandóak Teheránnak engedni, cserébe azt várják el, hogy ne eszkalálják a helyzetet a Közel-Keleten a radikális mozgalmakon keresztül. A másik pedig az, hogy Izrael felé is egyértelműen kimutatják: semmilyen formában nem támogatják Jeruzsálem további hadműveleteit, és inkább szorítkozzanak a Hamásszal valamilyen megállapodásra jutni. Az egyelőre még nem világos, hogy lesz-e érdemi hatása a Liga szemléletváltásának, vagy követni fogja-e bárki még a szervezetet. A hírek szerint a Közel-Kelet béketárgyaló jolly joker országa, Katar is lépéseket tehet majd az ügy érdekében. Gyakorlatban eddig nem sok érzékelhető az enyhülő légkörnek a Hezbollah számára, továbbra is rendszeresek a rakétázások Észak-Izrael és Dél-Libanon területén.

Címlapkép forrása: Scott Peterson/Getty Images

Kiszámoló

Ez történt a héten 07.07

Tovább nőtt az amerikai munkanélküliség, a legfrissebb adat szerint 4,1%-on áll, ami a 2021 novemberi értékével egyenlő. A rossz hír örömére új rekordot döntött a legtöbb amerikai tőzsde

Kasza Elliott-tal

McDonald's Corporation - elemzés

Két hónapja van a Top10-ben. Júniusban nem tudtam elemezni, mert a roic.ai valami fejlesztés miatt változtatott a letölthető adatok formátumán, azt ígérték, hogy javítják, de a végén én al

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
francia választások