FONTOS Francia választás: megjöttek az első exit pollok, valószínűleg nyert a baloldali szövetség
Megjelent a figyelmeztetés: egész régió került a széthullás szélére
Globál

Megjelent a figyelmeztetés: egész régió került a széthullás szélére

MTI
A nyugat-afrikai régió széthullásával és a biztonsági helyzet romlásával fenyeget a junták vezette Niger, Mali és Burkina Faso távozása a Nyugat-Afrikai Államok Gazdasági Közösségéből (ECOWAS).

A három érintett ország katonai vezetői úgy döntöttek szombati, Niameyben tartott csúcstalálkozójukon, hogy újabb lépést tesznek a szorosabb integráció irányába, és létrehozzák a Száhel-országok Konföderációját. A három ország januárban jelentette be, hogy kilépnek az ECOWAS-ból, a konföderáció mostani létrehozása pedig véglegesíti ezt a szakítást.

Az ECOWAS tagországainak vezetői vasárnap a nigériai Abujában találkoztak, hogy megvitassák a fejleményeket.

Omar Touray, az ECOWAS bizottságának elnöke vasárnap arról beszélt, hogy a térség mintegy 400 milliós lakosának a mozgás szabadsága és a közös piac volt a legfőbb előnye a csaknem ötven éves tömbnek, de ezek most veszélybe kerülnek a három ország távozásával. Az ECOWAS-csúcstalálkozón Touray felhívta a figyelmet arra is, hogy a Nigernek, Malinak és Burkina Fasónak szánt több mint félmilliárd dolláros gazdasági projektek finanszírozása is leállhat.

Figyelembe véve mindezen előnyöket, nyilvánvaló, hogy a széthullás nemcsak hogy megzavarja a mozgás és letelepedés szabadságát, de a bizonytalanságot is súlyosbítja a régióban"

- húzta alá.

Touray szerint a három ország távozása hatalmas csapást mér a biztonsági együttműködésre különös tekintettel a hírszerzési értesülések megosztására és a terrorizmus elleni harcra.

Az ECOWAS a tavaly júliusi nigeri katonai puccs után szankciókat vezetett be Niger ellen, és katonai beavatkozást helyezett kilátásba annak érdekében, hogy helyreállítsák az alkotmányos rendet. Az ECOWAS korábban már felfüggesztette a szintén katonai vezetésű Mali és Burkina Faso tagságát.

Címlapkép forrása: Ute Grabowsky/Photothek for the German Federal Ministry for Economic Cooperation and Development via Getty Images

Kiszámoló

Ez történt a héten 07.07

Tovább nőtt az amerikai munkanélküliség, a legfrissebb adat szerint 4,1%-on áll, ami a 2021 novemberi értékével egyenlő. A rossz hír örömére új rekordot döntött a legtöbb amerikai tőzsde

Kasza Elliott-tal

McDonald's Corporation - elemzés

Két hónapja van a Top10-ben. Júniusban nem tudtam elemezni, mert a roic.ai valami fejlesztés miatt változtatott a letölthető adatok formátumán, azt ígérték, hogy javítják, de a végén én al

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
francia választások