Borrell keményen odaszólt Orbán Viktor azeri útja miatt
Globál

Borrell keményen odaszólt Orbán Viktor azeri útja miatt

MTI
Magyarország nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától a Türk Államok Szervezetével való kapcsolatok előmozdítására - közölte az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap azzal összefüggésben, hogy Orbán Viktor kormányfő Azerbajdzsánban részt vett a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) informális csúcstalálkozóján.

Josep Borrell közleményében leszögezte: az, hogy Magyarország jelenleg uniós tagállamként december 31-ig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét, nem vonja maga után az unió külügyi képviseletét, amely állam-, illetve kormányfői szinten az Európai Tanács elnökének, miniszteri szinten pedig az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének feladata.

Orbán Viktor miniszterelnök részvétele a Türk Államok Szervezetének július 5-6-i, susai informális csúcstalálkozóján kizárólag Magyarország és e szervezet kétoldalú kapcsolatainak keretében zajlott - húzta alá Borrell, majd kijelentette: Magyarország nem kapott felhatalmazást az EU Tanácsától a Türk Államok Szervezetével való kapcsolatok előmozdítására.

Borrell reagált arra is, hogy Ersin Tatar, az észak-ciprusi törökök vezetője is részt vett a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján. A főképviselő kijelentette: az Európai Unió elutasítja a szervezet arra irányuló kísérleteit, hogy legitimálja a ciprusi török szakadár entitást, a nemzetközileg el nem ismert, úgynevezett Észak-ciprusi Török Köztársaságot azáltal, hogy vezetője megfigyelőként meghívást kapott a találkozóra. Ez a döntés sajnálatos, és ellentmond annak, hogy e szervezet több tagja is támogatta a területi integritás elvét és az ENSZ Alapokmányát Ciprus vonatkozásában - mondta.

Az EU több alkalommal, a legmagasabb politikai szinten is egyértelművé tette, hogy az EU az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozataival összhangban kizárólag a Ciprusi Köztársaságot ismeri el a nemzetközi jog alanyaként - tette hozzá közleményében az uniós diplomácia vezetője.

Címlapkép forrása: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
izrael