FONTOS Döbbenetes zuhanás: így semmisült meg a lakáspiac másfél évtizeddel ezelőtt
Stratégiai légi kiürítő képességet ajánlott fel Magyarország
Globál

Stratégiai légi kiürítő képességet ajánlott fel Magyarország

MTI
Magyarország stratégiai légi kiürítő képességet ajánlott fel a lengyel vezetésű EUBG-harccsoport támogatására - tájékoztatta szombaton az MTI-t a Magyar Honvédséget képviselő Ugrik Csaba dandártábornok sajtótitkára.

A tájékoztatás szerint 2024 második és 2025 első felére Lengyelország felajánlott egy harccsoportot az EU rotációs tervében szereplő hiányok pótlására. A feladat váratlansága miatt a lengyel harccsoportban felmerülő képességhiányok pótlására Lengyelország a többi visegrádi ország (Csehország, Szlovákia, Magyarország) segítségét kérte.

A harccsoport állományába Magyarország úgynevezett stratégiai légi kiürítő képességet (StratAirMedEvac) ajánlott fel, amelyet egy Airbus A319 típusú repülőgép biztosít, hajózó, kiszolgáló és egészségügyi személyzettel, valamint 200 óra (100 óra 2024-II. félév, 100 óra 2025-I. félév) repülési idővel.

A lengyel vezetésű EUBG támogatására felajánlott magyar erő megnevezése MH EUBG StratAirMedEvac lesz, amely ugyan közvetlenül nem képezi részét a lengyel vezetésű EUBG-nek, de stratégiai támogató képességként készenléti szolgálatot lát el hazai bázisról. Szükség esetén tehát a magyar kontingens az EUBG műveletei támogatására lehívható stratégiai légi egészségügyi kiürítési feladatok ellátására használható.

A stratégiai légi egészségügyi kiürítés elsősorban a lengyel vezetésű EUBG sebesült katonai erejének műveleti területről történő hazaszállítását jelenti szakszerű egészségügyi ellátás mellett. Az esetleges szállítás úticélja alapvetően Varsó, Prága, Pozsony, de eseti megállapodások alapján más repülőterekre is történhet a kiürítés.

A lengyel harccsoportban való jelentősebb részvételt Magyarország legközelebb 2028-ra tervezi. Az EU harccsoportjainak egyikeként működő, jelenleg mintegy 2400 fős visegrádi egységet 2015-ben hozták létre. Első ügyeletét a krakkói parancsnokság 2016 első fél évében teljesítette, most negyedszer állítják készenlétbe, miután 2023 első felében is teljesített ügyeletet.

Az uniós harccsoportok felváltva töltik be a készenléti ügyeletet, amelynek lényege, hogy válsághelyzetben az egységek 10 nap alatt képesek legyenek bevetésre Brüsszel hatezer kilométeres körzetében. Éles helyzetben még soha nem vetették be őket.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

McDonald's Corporation - elemzés

Két hónapja van a Top10-ben. Júniusban nem tudtam elemezni, mert a roic.ai valami fejlesztés miatt változtatott a letölthető adatok formátumán, azt ígérték, hogy javítják, de a végén én al

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
iran-teheran-irani-zaszlo