FONTOS Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás
Interjúban próbálta menteni a menthetőt Joe Biden - Elmondta, mi vezetett a katasztrofális vitateljesítményhez
Globál

Interjúban próbálta menteni a menthetőt Joe Biden - Elmondta, mi vezetett a katasztrofális vitateljesítményhez

Az amerikai demokrata szavazókat és politikusokat hidegzuhanyként érte Joe Biden és Donald Trump elnökjelöltek múlt pénteki vitája: a regnáló elnök erőtlennek, fáradtnak tűnt, sokszor a saját mondandójába zavarodott bele. Hamar el is indultak a találgatások arról, hogy egyáltalán alkalmas-e egy szuperhatalom irányítására. A demokraták jelöltje most az ABC adásában George Stephanopoulosnak adott interjúban próbált meg tiszta vizet önteni a pohárba.

Az elnöknek lényegében azonnal nekiszögezték a kérdést: tényleg csak "rossz napja volt" a vita napján, vagy egy komolyabb probléma mellékhatása volt a sokszor zavarodott kommunikáció. Biden ragaszkodik ahhoz, hogy a vita napja előtt keveset aludt, a nagy napon pedig borzasztóan érezte magát.

Az elnök hozzáteszi: a vita előtt annyira rosszul volt, hogy az orvosai még egy COVID-tesztet is elvégeztek rajta, az azonban negatív lett. "Csak nagyon csúnyán meg voltam fázva" - magyarázza Biden.

A regnáló elnök mindazonáltal az interjúban is vállalta a felelősséget a rossz teljesítményéért, ugyanakkor új - és enyhén zavaros - magyarázatot is próbált adni a helyzetre: állítása szerint rosszul készült fel a vitára, majd

egy rövid és meglehetősen összefüggéstelen monológban hozzátette: a New York Times vita előtt készített közvéleménykutatása (amely 10%-os romlást mutatott a választási esélyein) zavarta őt össze felkészülés közben.

Biden azt is megemlítette megemlítette, hogy Donald Trump folyamatos közbeszólásai is zavarták:

Ez elterelte a figyelmemet [...] Rájöttem, hogy nem én irányítok.

Stephanopoulos ezen a ponton egy másik New York Times elemzést vett elő, amelyben arról írtak, az elnök mentális állapotának romlása mostanra már inkább hetekben, mint hónapokban mérhető. Biden itt tartott egy rövid számvetést a külpolitikában és a hazai szociális ellátórendszerben elért sikereiről,

arra a kérdésre azonban, hogy ez mibe került neki, csak annyit válaszol: "Egy nagyon rossz megfázásba".

Az elnök kitért arra is, hogy nem fog tesztet csináltatni a kognitív képességeiről: "Senki sem mondta, hogy kéne". Biden szerint a világ legjobb orvosai vizsgálják őt minden nap, akik arra jutottak, hogy az elnök mentális állapotával nincsenek problémák.

Az interjú hátralévő részében visszatérő séma maradt az, hogy Biden a mentális állapotát érintő kérdésekre az elmúlt 3,5 év politikai sikereinek felsorolásával reagált, de a konkrét kérdésre általában nem válaszolt.

Biden mindettől függetlenül állítja: meg tudja és meg is fogja verni Donald Trumpot. A közvéleménykutatásokat, melyek ennek az ellenkezőjét mutatják megbízhatatlannak tartja.

Arra a kérdésre, hogy ha egyértelmű lenne, nem tudja megverni Trumpot, visszalépne-e, az elnök egyértelműen válaszol:

Ha a mindenható Isten eljön a Földre, és azt mondja nekem: Joe, szállj ki a versenyből, akkor kiszállok. De a mindenható Isten nem fog eljönni.

Stephanopoulos megjegyzi ugyan, hogy már a párton és a kormányzaton belül is egyre többen aggódnak amiatt, hogy az elnök bukdácsolása következtében a kongresszus mindkét házát el fogják bukni, Biden csak annyit reagál: ez nem fog megtörténni.

Címlapkép: Joe Biden Wisconsinban kampányol július 5-én. A címlapkép forrása: Scott Olson/Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
budapest airport