Videó: kifutott a az ukrán haditengerészet szupermodern zászlóshajója a Fekete-tengerre
Globál

Videó: kifutott a az ukrán haditengerészet szupermodern zászlóshajója a Fekete-tengerre

Portfolio
A Törökországban épülő Hetman Ivan Mazepa korvett (F211) már 70%-os készültségi állapotban van - jelentette be Volodimir Uhlinszkij, a hajó kapitánya alig egy hónappal korábban. Most egy ukrán videóban felvételeket is bemutattak a hajó tengeri tesztjeiről, Törökország közelében.

A június elején készült Uhlinszkij-interjúban elhangzott, hogy az ukrán haditengerészet jövőbeli zászlóshajójának építése a tervezettnél gyorsabban halad, akkoriban zajlott a berendezések és a fegyverek felszerelése.

Az eddig ismertetett információk szerint az új, Ada-osztályú korvett képességei messze felülmúlják elődjét, a Hetman Sahajdacsnij fregattot. A hajó egyik legfontosabb jellemzője lesz a kiemelkedő csapásmérő képesség:

a tervek szerint akár 180-240 kilométeres távolságban lévő célpontok megsemmisítésére is alkalmas lesz.

A pontos fegyverzetről még nincsenek pontos információk, de a mil.in.ua szerint az orosz Moszkva zászlóshajó vesztét okozó Neptune, esetleg Harpoon, NSM vagy Atmaca típusú hajó elleni rakéták jöhetnek szóba.

A Hetman Ivan Mazepa korvett május 29-én hagyta el az RMK Marine hajógyárat, hogy részt vegyen az első tengeri próbáin. A nyilvánosságra hozott fotók tanúsága szerint a hajó már fel van szerelve egy olasz gyártmányú 76 milliméteres Super Rapid haditengerészeti tüzérségi rendszerrel. A helikopterhangár fölött pedig egy török gyártmányú Aselsan 35 milliméteres Korkut légvédelmi ágyú tengerészeti változata kapott helyet.

A hajó további védelmi rendszerei között szerepelnek a 12,7 mm-es STAMP távirányítású fegyverállomások, amelyeket a hajó mindkét oldalán elhelyeztek. A légvédelmet a tervek szerint a MICA VL rendszer fogja biztosítani, ezen kívül felszerelik olasz-francia gyártmányú Murene 90 Impact torpedókkal is.

A korvett fejlett elektronikai rendszerekkel is rendelkezik, beleértve egy Thales Sting EO MK2 tűzvezető radart, egy Aselsan műholdas kommunikációs rendszert és egy ARES-2N elektronikai hadviselési rendszert.

A Hetman Ivan Mazepa korvettet 2022 októberében bocsátották először vízre, miután a hajótest összeszerelése 2021 decemberének végén fejeződött be.

A címlapkép illusztráció, azon a török haditengerészet szolgálatában álló Ada-osztályú korvett látható. Címlapkép forrása: Tahir Turan Eroglu/Anadolu Agency/Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
joe biden donald trump elnökválasztás vita