Megalakította kormányát Sir Keir Starmer brit miniszterelnök
Globál

Megalakította kormányát Sir Keir Starmer brit miniszterelnök

MTI
Megalakította kormányát péntek este Sir Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök.

Starmert, a Munkáspárt vezetőjét a nap folyamán III. Károly király bízta meg kormányalakítással, miután a Labour a csütörtökön megtartott nagy-britanniai parlamenti választásokon nagyarányú győzelmet aratott.

A pénzügyi tárca élére Rachel Reeves került, aki a brit politikatörténet első női pénzügyminisztere. A 45 éves, londoni illetőségű Reeves Oxfordban és a London School of Economics egyetemen szerezte diplomáit, és politikusi pályafutása előtt a Bank of England - a brit jegybank - közgazdászaként dolgozott.

A munkáspárti kormány külügyminisztere péntektől David Lammy, a belügyminiszteri tisztséget Yvette Cooper tölti be, John Healey az új brit védelmi miniszter.

Az 55 esztendős Yvette Cooper - aki a Harvard Egyetemen, az Oxfordi Egyetemen és a London School of Economics egyetemen szerzett végzettségeket - a Munkáspárt egyik leghosszabb ideje szolgáló veteránja: 1997-ben, az akkor Tony Blair vezette Labour eddigi legnagyobb arányú választási győzelme óta alsóházi képviselő, és Blair kormányában pénzügyminiszter-helyettes volt.

David Lammy a Harvard jogi karán végzett, és egyetemi évei alatt jó barátságba került Barack Obama későbbi amerikai elnökkel.

Az új brit külügyminiszter a Munkáspárt ellenzéki időszakában ismert volt arról, hogy a mostani választásokig kormányzó Konzervatív Párt EU-szkeptikus jobbszárnyának politikai irányultságát az egykori dél-afrikai apartheid rezsim ideológiájához hasonlította.

David Lammy és Angela Rayner, a Labour helyettes vezetője, aki péntektől a miniszterelnök-helyettesi tisztséget tölti be, a brit nukleáris elrettentő kapacitást hordozó Trident tengeralattjáró-flotta megújítása ellen voksolt, amikor a londoni alsóház erről a kérdésről döntött 2016-ban.

Amikor a választási kampányban a konzervatívok ezt felrótták Starmernek, a munkáspárti vezető leszögezte, hogy a pártot ő vezeti, ezeket a döntéseket ő hozza meg, és a Labour árnyékkormányának miniszterjelöltjei egységesen támogatják az önálló brit nukleáris csapásmérő kapacitás fenntartását.

John Healey védelmi miniszter, aki 2020-tól pénteki kinevezéséig az eddigi munkáspárti árnyékkormány védelmi miniszterjelöltje volt, Starmer álláspontját képviseli ebben a kérdésben. Healey emellett már ellenzékben meghirdette azt a célkitűzést, hogy Nagy-Britanniának 2030-ig a hazai össztermék (GDP) 2,5 százalékára kell emelnie védelmi kiadásait.

Az új brit védelmi miniszter több nyilatkozatában leszögezte azt is, hogy kormányra kerülése esetén a Munkáspárt folytatja Ukrajna elkötelezett támogatását.

Keir Starmer miniszterelnök pénteken Ed Milibandet nevezte ki energiaügyi miniszterré.

Miliband a konzervatívokat kormányra segítő 2010-es választások után a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje volt egészen a 2015-ös választásokig, amikor a vezetésével a Labour váratlanul súlyos vereséget szenvedett az akkor David Cameron vezette konzervatívoktól.

Ed Miliband - aki Gordon Brown volt munkáspárti miniszterelnök kormányában is betöltötte az energiaügyi miniszteri tisztséget - elsősorban arról közismert, hogy 2010-ben saját bátyja, a korábban favoritnak tartott David Miliband volt külügyminiszter ellenében indult a Munkáspárt vezetői tisztségéért, és meg is nyerte a brit politikatörténetben példátlan családi versengést.

A Munkáspárt az 1997-es győzelem óta - vagyis 27 éve - most nyert először parlamenti választást ellenzéki pozícióból, és 19 éve most nyert először választást, ugyanis legutóbbi győzelmét a 2005-ös választásokon, kormányzati pozícióból aratta.

Sir Keir Starmer az első munkáspárti brit kormányfő Gordon Brown 2010-ben véget ért miniszterelnöksége óta.

Címlapkép forrása: Carl Court/Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kamala haris joe biden